Najnovije

Britanske obaveštajne službe pokušale da vrbuju ruskog vojnog atašea u Hagu

Ambasador Holandije Hiles Pluh pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde mu je uručen protest zbog pokušaja britanske obaveštajne službe da vrbuje ruskog vojnog atašea u Hagu 20. oktobra, saopštio je ruski MIP.

MSP Rusije (Foto: RIA Novosti)

„U razgovoru je bilo istaknuto da su ovakve provokativne akcije neprihvatljive, da su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i da ometaju normalno funkcionisanje ruskih misija u inostranstvu“, navodi se u saopštenju prenosi Sputnjik.

„Poslednjih godina na teritoriji Holandije je protiv ruskih službenika izvršeno nekoliko ovakvih provokacija od strane stranih obaveštajnih službi, koje se, kao što vidimo, na holandskoj teritoriji osećaju kao kod kuće. U decembru 2018. godine službenici CIA su prišli u parku diplomati stalne misije pri Orgaizaciju za zabranu hemijskog oružja, a u decembru 2019. godine – ubeđivali su u zatvorenom prostoru aerodroma Shiphol u Amsterdamu atašea ruske ambasade da sarađuje“, navodi se u izveštaju.

Prema navodima ministarstva, kako navodi Sputnjik, vlasti i agencije za sprovođenje zakona Holandije „ne samo da ne zaustavljaju takve nezakonite radnje, već i same učestvuju u njima“.

"U aprilu su holandski obaveštajci pokušali da regrutuju trojicu ruskih diplomata koji su prethodno proglašeni za 'persone non grata'. U julu 2020. godine u Hagu u automobilu jednog diplomate ambasade tokom redovnog tehničkog pregleda pronađena je oprema za praćenje", zaključili su u ministarstvu.

Uznemirujući snimak sa ukrajinskog ratišta pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA