Najnovije

MUČI VAS STOMAČNI VIRUS? Verovali ili ne, lek ipak postoji!

Ako pitate lekare, reći će vam da u slučaju stomačnog virusa ne postoji delotvorna terapija, već da se ova krajnje neprijatna bolest, uz odgovarajuću dijetu, mora preležati.

Bolovi u stomaku (Foto: public)

Ali, kao što to obično biva, delotvoran lek za norovirus - jednu od dve grupe virusa koji izazivaju takozvani stomačni grip - prema tvrdnjama američkih naučnika, krije vam se ispred nosa.  Ukoliko vas spopadnu grčevi u stomaku, mučnina, proliv i povišena telesna temperatura, posegnite za biljkom koju najverovatnije već imate u kuhinji. Verovali ili ne, začin koji koristimo za špagete ili picu može da izleči norovirus. Američki naučnici sproveli su istraživanje koje je pokazalo da jedinjenje karvakrol iz origana, zaslužno za specifičan miris i ukus mediteranske biljke, može da bude vrlo efikasno u uništavanju norovirusa. Otkrili su da origano ima moć da uništi proteinski sloj koji okružuje i štiti norovirus. Uništavanjem zaštitnog sloja norovirusa, origano omogućava belim krvnim zrncima i antivirusnim lekovima da uđu u virus i da ga unište. Studija objavljena u časopisu "Primenjena mikrobiologija" (Applyed Microbiology) sprovedena je na mišjem obliku norovirusa, a tek treba da se dokaže efikasnost origana i kod ljudi. Trenutno ne postoji vakcina ili lek isključivo za norovirus, pa je zato ovo istraživanje veoma važno za razvijanje potencijalne vakcine. - Moramo da nastavimo s istraživanjima, ali očigledno je da karvakrol na jedinstven način napada viruse – izjavila je vođa istraživačkog tima dr Keli Brajt. Norovirus može da bude jedan od izazivača gastroenteritisa, a neki od simptoma su mučnina, povraćanje, proliv, groznica i bolni grčevi. Vrlo je zarazan i prenosi se putem kapljica u vazduhu, korišćenjem istog posuđa ili odeće, a bolest obično traje nekoliko dana.
Zahvaljujući se američkim naučnicima što su podelili ovo otkriće sa nama, mi vam preporučujemo da ipak ne čekate vakcine koje nam pripremaju, već da u slučaju oboljenja skuvate čaj od ove neverovatne biljke. Za pripremu čaja najbolje je uzeti divlji origano, koji ima najveću koncentraciju lekovitih sastojaka, ali u slučaju da nemate 500 dinara koje biste odvojili na kutiju ovog čaja, možete ga skuvati i od začinske biljke, samo što bi u tom slučaju trebalo da stavite tri umesto jedne kašičice origana na šolju kipuće vode, u kojoj je poželjno da odstoji tridesetak minuta.  Izvor: Pravda/mojezdravlje.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA