Najnovije

Najpoznatiji torent sajt na udaru zakona!

Po nalogu američkih vlasti osnivač piratskog sajta „Kickass Torents” uhapšen zbog kršenja autorskih prava.
Ukrajinac Artem Vaulin, za koga se tvrdi da stoji iza trenutno najpopularnijeg torent sajta za razmenu piratskih sadržaja „Kickass Torents”, uhapšen je u Poljskoj po nalogu američkih vlasti, koje ga optužuju za kršenje autorskih prava i pranje novca. Istovremeno, neke od adresa na kojima je sajt radio više nisu dostupne.
Prema navodima Ministarstva pravde SAD-a tridesetogodišnjak je nezakonito, na štetu američke filmske i muzičke industrije, zaradio bogatstvo od najmanje 54 miliona dolara, zahvaljujući sajtu pokrenutom 2008. SAD su najavile da će tražiti njegovo izručenje radi suđenja.
Kako objavljuju mediji, ključni dokaz koji je istražitelje doveo do Vaulina jesu njegovi lični podaci dobijeni od kompanije „Epl” nakon što je istraga utvrdila da je sa iste IP adrese u istom danu pristupano „Fejsbuk” stranici ovog torent sajta i servisu „ajtjunz” (iThunes).
Druga verzija pak kaže da su se agenti, koji su odranije imali Vaulina na oku, predstavili kao oglašivači i da su tako dobili podatke o njegovom bankovnom računu preko kojeg su onda ušli u trag drugim transakcijama.
Prema krivičnoj prijavi sajt je radio na 28 jezika, nudio je filmove sa aktuelnog bioskopskog repertoara, kao i druge popularne sadržaje, zarađujući pritom milionske sume novca od reklama.
Godišnje od oglasa prihodovao je između 12,5 i 22,3 miliona dolara, dok je vrednost piratskog sadržaja razmenjenog preko njega više od milijardu dolara i imao je oko 50 miliona korisnika mesečno.
Po posećenosti bio je 69. najpopularniji sajt na internetu. Vaulin je, prema ovim tvrdnjama, imao servere u različitim državama širom sveta, a internet adrese registrovane na svoje ime takođe je često menjao i otvarao nove.
„Pao” kao i „kolega”
Ovaj slučaj „prepisana” je sudbina kontroverznog Kima Dotkoma, osnivača torent sajta „Megaupload”, koji je pre četiri godine po nalogu američkih vlasti uhapšen na Novom Zelandu. NJegov sajt, registrovan u Hong Kongu, tada je ugašen, a Dotkom, koji čeka ishod žalbe na sudsku odluku o izručenju SAD, nedavno je najavio da će početkom sledeće godine ponovo pokrenuti sajt.
Šta su torenti
Torent, odnosno bittorent je najpopularniji način za besplatno preuzimanje filmova, serije, muzike, kompjuterskih programa, video-igara sa interneta. Piratski sadržaj se ne čuva na sajtovima, odnosno na njihovim serverima, već su oni samo mesto na kojem korisnici postavljaju linkove ka sadržajima koje razmenjuju direktno, putem P2P tehnologije (peer to peer). Zbog toga se osnivači ovih sajtova brane tvrdnjama da nisu oni ti koji krše autorska prava, već da to čine sami korisnici koji razmenjuju piratski sadržaj.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA