Najnovije

Ovo su 3 firme koje država loše vodi i zbog kojih nam preti fiskalna destabilizacija

BEOGRAD- Najveći rizik po budžet i makroekonomsku stabilnost zemlje preti od tri fiskalno najbitnija javna preduzeća, EPS-a, Srbijagasa i Železnica Srbije.
Kogod se profesionalno bavi politikom zna da je smanjenje plata i penzija jedna od najtežih političkih odluka. U Srbiji se, međutim, ispostavilo da je za ovu vlast, politički, bilo lakše smanjiti lična primanja građanima i penzionerima, nego reformisati javna preduzeća, koja su oduvek bila poligon za partijsko zapošljavanje.
Upravo je to jedan od najtežih zadataka koji će sačekati novu vladu i na kome će resorni ministri finansija i privrede lomiti zube.
Da pregovori sa sindikatima nisu laki ni u privatnim kompanijama svedoči iskustvo Andreja Jovanovića, direktora kompanije „Moji brendovi” (nekadašnja „Dunav hrana grupa”). Na ovogodišnjem Biznis forumu na Kopaoniku, Jovanović je priznao kako su ga, kad su „Mid Evropa partneri” preuzeli kompaniju, svi upozoravali da će na sindikatu firme „Knjaz Miloš” – „slomiti zube”.
– Govorili su mi da nisam normalan i da je to najjači stari sindikat još iz doba stare Jugoslavije. A to su samo normalni ljudi. Niko im nije prišao na pravi način. Kad smo im rekli šta želimo da radimo, dobili smo podršku. Suština je da s ljudima mora da se priča – rekao je tada Jovanović.
Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe”, pitao je da li bi pristao da klub „Privrednik” napravi franšizu „Andrej Jovanović”.
– Da te iznajmimo premijeru Vučiću, koji je ovde govorio kako sindikati EPS-a traže velike otpremnine i prete štrajkom, da mu pomogneš – rekao je Kostić.
– Ako to treba da bude moja društvena odgovornost, mogu da dam svoj doprinos –odgovorio je Jovanović početkom marta. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA