Najnovije

Rusi sa dna Barencovog mora izvukli parnu lokomotivu iz Drugog svetskog rata

Stručnjaci Severne flote izveli su jedinstvenu operaciju izvlačenja sto tona teške parne lokomotive teretnog voza sa vojno-transportnog savezničkog broda "Tomas Donaldson" koji je potonuo pored ostrva Kiljdin u Drugom svetskom ratu, saopštila je pres-služba SF.

Barencovo more (Foto: Jutjub)

U saopštenju se naglašava da je ovako ambiciozan poduhvat izveden prvi put od kada se obavljaju podvodno-tehnički radovi. U operaciji koja se odvijala u nekoliko faza, bili su uključeni pored stručnjaka Severne flote i operateri podvodnih dronova. Prvo je izvučena aparatura parnog kotla teška 30 tona, a potom i šasija sa pet pari točkova ukupne težine oko 60 tona.
Operacije vezane za pretragu broda i podizanje tehnike, ronioci Severne flote obavljaju još od 2010. godine, kada je sa dna izvučen parni valjak koji je pokloljen muzeju-ledolomcu Krasin. Kasnije su sa broda podignuti tenk "Šerman", protivavionski top M2 kalibra 90 mm i još dva valjka.
Kako je saopšteno iz pres-službe ovoga puta izvučen je još jedan američki srednji tenk "Šerman", protivavionski top i nekoliko manjih predmeta, artiljerijske patrone i granate. Sva pomenuta tehnika isporučivana je u periodu od 1941. do 1945. godine Sovjetskom savezu savezničkim arktičkim konvojima prema "Zakonu u zajmu i najmu". Svi izvučeni artefakti biće dostavljeni u glavnu bazu Severne flote Severomorsk.
Radovi na području na kome je potonuo jedan od poslednjih savezničkih brodova koga je torpedirala nemačka podmornica biće nastavljeni u avgustu, pišu ruski portali. Izvor: vesti-online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA