Najnovije

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Dodik je kao Bosanac iz vica!

Kako se približava 25. septembar, dan za koji je zakazan referendum u Republici Srpskoj, tako i temperatura na Balkanu polako raste. Milorad Dodik će tri dana ranije otputovati u Moskvu, gde će, bez sumnje, dobiti podršku predsednika Rusije Vladimira Putina, što sigurno nije po volji Sarajevu, ali i zapadnim zemljama.

Bakir Izetbegović (Foto: Sinhua)

Bakir Izetbegović, presedavajući Predsedništvu, ističe da ne treba pričati o tome šta će se desiti ukoliko RS ne odustane od referenduma, nego šta će Dodik uraditi.
- Dodik je taj koji je institucije RS uvukao u tu protivustavnu i antidejtonsku avanturu kojoj još ne naziremo kraj. U ovom trenutku, u toku su intenzivni diplomatski napori s ciljem da postupci RS ostanu u okvirima ustava BiH i dejtonskog mirovnog sporazuma. Jasno je da izlazak iz tih okvira može imati nesagledive posledice, pre svega ukoliko se ispostavi da je ovo probni balon za daleko opasnije referendume koje su Milorad Dodik i stranka SNSD najavljivali. Ovaj referendum je crvena linija, eventualni referendum o izdvajanju RS iz BiH, koji je najavljivan za 2018, značio bi njen prelazak, što je i međunarodna zajednica kroz Veće za implementaciju mira jasno istakla. Bilo bi dobro da Dodik donese racionalnu odluku u interesu svih građana RS i BiH, te da umesto referenduma traži modalitet ispunjavanja odluke Ustavnog suda BiH. Na pitanje šta privatno misli o Dodiku Izetbegović odgovara: - Milorad Dodik je snažan lider i vešt političar. Mislim da te kvalitete često koristi u pogrešne svrhe, kreirajući sukobe umesto da se fokusira na napredak i razvoj, na zajednički interes. On je poput onog Bosanca iz vica koji vozi autoputem iz suprotnog smera, uveren da stotine drugih vozača greši - možete se diviti njegovim veštinama i bravurama, ali znate da je udes neminovan ako nastavi u istom pravcu. Za Aleksandara Vučića kaže da je mlad i dinamičan lider, koji je na svoja pleća preuzeo veliku odgovornost kao i da ne slažu se u svemu , ali da u osnovi imaju korektne međusobne odnose i dele spremnost da razviju odnose BiH i Srbije na osnovu uzajamnog uvažavanja i zajedničkih interesa, koji i te kako postoje. Na pitanje da li se plaši novog ratnog sukoba u BiH kaže da se ne plaši, ali da je zabrinut. "Zabrinut sam zbog mogućnosti da neko donese krive procene i na osnovu tih procena donese krive odluke, pa otvori mogućnost da konfliktna situacija eskalira u direktan sukob. Uveren sam da sukob nikome nije u interesu, da od njega niko ne može imati koristi, a svi će imati štetu. Trendove koji vode u pravcu eskalacije moramo na vreme zaustaviti da ne bismo posle svi ispaštali". Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA