Najnovije

NEMAČKI MEDIJI TVRDE: Bosna se raspada!

Nemačka štampa piše danas o referendumu u Republici Srpskoj i ocenjuje da se BiH zbog svega suočava sa opasnošću od destabilizacije, pa i od raspada.

Bosna i Hercegovina (Foto: Jutjub)

„Ovde je u pitanju mnogo više od ’državnog praznika‘. Referendum u Republici Srpskoj bi BiH 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma mogao ponovo da gurne u ponor“, ocenjuje „Tagescajtung“.
- Može se verovati da je Milorad Dodik, uzdrmani predsednik Republike Srpske, nakon tog uspeha spreman za dalju eskalaciju: na referendum o odvajanju od BiH. U podršku Moskve Dodik pri tome može biti siguran. Za Dodika i njegove pristalice nije u pitanju ništa manje nego nacionalistički san da se formira "Velika Srbija" - piše taj list. Ne iznenađuje stoga, dodaje se, da je većinsko bošnjačko stanovništvo na referendum reagovalo sa negodovanjem. - Srbi bi mogli, doduše, da napuste BiH - ali bez zemlje - kažu Bošnjaci nedvosmisleno, što je jednako pretnji ratom. Naravno, i u Briselu i u Vašingtonu znaju kakvo opasno zaoštravanje situacije bi moglo da se dogodi u BiH. Ipak, stvari još nisu otišle tako daleko. Uprkos njihovom prkosnom glasanju na referendumu, većina bosanskih Srba, što pokazuju sva ispitivanja javnog mnjenja, i dalje želi da bude deo Evrope i da uđe u EU. - Ipak, da bi to postigli moraju da budu spremni na sklapanje kompromisa. Trenutno to ne izgleda tako - zaključuje u komentaru za „Tagescajtunga“ Erih Ratfelder. „Berliner cajtung“ ocenjuje da bosanski Srbi pokazuju mišiće, te da je referendum o državnom prazniku test za otcepljenje. „Cajt onlajn“ prenosi stav EU o referendumu koja ga je ocenila nelegalnim. - U sukobu oko državnog praznika u Republici Srpskoj, Evropska komisija je podržala centralne vlasti u Sarajevu. Referendum nema pravnu osnovu - navela je portparolka Komisije Maja Kocijančič. Ona je od svih strana zatražila da sukob reše „unutar postojećih ustavnih okvira i konstruktivnim dijalogom“, piše „Cajt“. Građani RS su velikom većinom zaokružili „da“, izvestila je N-TV u izveštaju o referendumu uz ocenu da „BiH preti raspad“. - Stanovnici Republike Srpske su se velikom većinom izjasnili za to da 9. januar bude Dan Republike Srpske. Sada vođa Srba u BiH Milorad Dodik radi na nezavisnosti RS od BiH - navodi ta televizija. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA