Najnovije

NA JURIŠ DO VODE: Sirijska armija stigla do bunara koji snabdevaju Damask! (VIDEO/MAPA)

Nakon što su džihadisti koji drže dolinu Barada, po drugi put, prekinuli pregovore o primirju na teritoriji sa koje se vodom snabdeva Damask i okolina, jedinice Sirijske arapske armije (SAA) izvršile su juriš na ključni gradić Basima na istočnim obodima doline.

Borbe za Baradu (Ilustracija: Pravda)

Pre juriša koji su predvodile elitne jedinice 4. divizije i Republikanske garde SAA, sirijski helikopteri izvršili su opsežnan udar na džihadističke položaje u Basimi. Snimak ove helikopterske akcije možete da vidite na kraju teksta.
Ubrzo, sirijske snage su već zauzele južne delove Basime, a pometnju u redovima džihadista koji nisu očekivali tako brz proboj SAA kroz njihovu odbranu, iskoristile su jedinice Republikanske garde koje su brzim udarom sa istoka potpuno razbile džihadističke redove. Borbe za ostatak mesta trajale su još par sati pre nego što su se preostali džihadisti potpuno povukli u mesto Ajn al Fidža zapadno od Basime u kom se i nalaze bunari koji snabdevaju Damask.

Prema navodima lokalnih aktivista, džihadisti su sada ponovo podigli sirijsku zastavu, što je znak za nastavak pregovora. Situacija na terenu je pokazala da je SAA sasvim sposobna da u kratkom roku preuzme kontrolu nad bunarima, a da je jedina "kočnica" ovome bila posvećenost Damaska pregovaračkim procesima sa "pobunjenicima". Snimke iz borbi koje su se u dolini Barada vodile prethodnih dana između SAA i džihadista, možete da pogledate OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA