Najnovije

DAČIĆ: Čanak da se ne igra, Vojvodina nije Katalonija

Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije, kao i njeno jedinstvo. Tražimo do svih političkih faktora u Srbiji da se ne igraju tim pitanjem.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub pritskrin)

Ovako je u nedelju šef diplomatije Ivica Dačić reagovao na otvorenu podršku Nenada Čanka, lidera LSV, referendumu o nezavisnosti španske pokrajine Katalonije. Tokom vikenda na prostorijama Čankove stranke u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Novom Bečeju, Kovačici, Baču, Vršcu i Kikindi istaknuta je katalonska zastava, a u nedelju su u ovim mestima osvanuli i grafiti "Vojvodina = Katalonija", koji su ubrzo prekrečeni.
- Interesantno je kako su neki političari iz Srbije otišli u Barselonu, a nisu otišli u Banjaluku kada se pričalo o referendumu. To je neprincipijelno - rekao je Dačić.
Ovo mešanje ligaša u unutrašnju politiku Španije takođe je naišlo na osudu u redovima vladajuće koalicije u Vojvodini, okupljene oko SNS, odakle poručuju da se katalonski scenario nikako ne može preslikati na Vojvodinu.
- To su puste želje autonomaša čiju je politiku na prošlim izborima u Vojvodini podržalo jedva 30.000 birača - kategoričan je Milenko Jovanov, potpredsednik GO SNS, koji ujedno ističe da je tokom 16 godina "pogubne vlasti u Vojvodini", koju su predvodili DS i LSV, pokrajini naneto mnogo štete, ali da nova vlast čini sve da poboljša kvalitet života svih građana.
I član Predsedništva SPS i šef poslaničke grupe SPS-JS u pokrajinskoj skupštini Pavle Budakov ocenjuje ponašanje LSV kao neprimereno i neprihvatljivo za veliku većinu građana cele Srbije:
- Svojim antiustavnim ponašanjem šalju lažnu poruku da i Vojvodina, poput Katalonije, ima slične secesionističke težnje.
Čanak je najpre vesti iz Barselone primao iz prve ruke, od svog zamenika Bojana Kostreša, koji je bio na licu mesta, a kasnije mu se pridružio u tom španskom gradu kako bi se "lično uverio da će katalonski referendum biti pobeda ljudskih prava".
Kostreš je poručio da Katalonci imaju pravo da se izjasne o svojoj budućnosti i da ne treba stavljati znak jednakosti između ovog dela Španije i Vojvodine:
- Nismo isto, a i u Vojvodini ne postoji separatizam. Samo želimo da upravljamo našim parama i resursima.

Neizvestan "Marš zastava"

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić, koji se zalaže za republiku Vojvodinu, rekao je u nedelju da se Čanak "cirkusira po Barseloni", ali je dodao da već godinama ima dobru saradnju sa Republikanskom levicom Katalonije, te da podržava referendum. Odžić u nedelju nije mogao da potvrdi da će "Marš 300 vojvođanskih zastava" u Novom Sadu, najavljen za 5. oktobar, biti i održan prvenstveno iz bezbednosnih razloga. Konačnu odluku o tome VP će doneti u ponedeljak.
Šešelj je rekao da samo dobra motka može da opameti bilmeza i govedo kakav je Čanak. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Nema ništa od članstva Kosova u Unesko
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA