Najnovije

PRIKRIVENA PRETNJA AMERIKE: Povećali smo nadzor nad ruskom vojskom u Siriji, čekamo samo jednu grešku...

Talas američkih i ruskih pretnji, upozorenja, optužbi i kontra optužbi u istočnoj Siriji se nastavlja.

Američka vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

Pentagon želi da ruska vojska zna da SAD pomno motre na lokacije njihovih jedinica u Siriji. Do Si En En-a je procurilo da je američka vojska nedavno povećala takav nadzor “usled ruskih pretnji.“
Američke snage u Siriji su povećale nadzor nad lokacijama ruske vojske nakon što je Moskva sugerisala da bi američka vojska mogla biti uhvaćena u ruskim vojnim operacijama, rekao je američki zvaničnik koji je direktno upoznat sa vojnim planovima SAD-a.
Iako su SAD držale na oku lokacije ruske vojske tokom proteklih nekoliko meseci, potreba za povećanim nadzorom je postala kritična s obzirom na blizinu američkih i ruskih jedinica u istočnoj Siriji.
Cilj je da se osigura da američke snage i dalje znaju položaj ruskih snaga, naročino onih u istočnoj Siriji, u svakom trenutku, rekao je zvaničnik, koji je odbio da bude identifikovan zbog osetljivosti ovog pitanja. Nivoi nadzora i izviđanja se rutinski menjaju u odnosu na pretnje.
Za sada vojska procenjuje da Rusi ne nameravaju da napadnu američke snage i da je veći deo retorike vođen politikom. Međutim, zvaničnici priznaju da su zabrinuti da bi nesporazum ili ruske vojne veštine mogle dovesti do nekog incidenta – zabrinutosti koje su dovele do odluke da se poveća nadzor.
“Mi uvek znamo gde su,“ rekao je ovaj zvaničnik o Rusima.
Drugim rečima, Amerikanci izdaju prikrivenu pretnju. “Uvek vam možemo uzvratiti.“
U američkom razmišljanju, kontekst njihove lične pretnje su ruske pretnje, ali je sigurno reći da Rusi to neće tako gledati.
Rusi su optužili US-SDF snage za sradnju sa ID i granatiranje jedinica sirijske vojske i ruskih vojnika u blizini. U istom dahu su upozorili da će “iskoristiti sva vojna sredstva“ da uzvrate protiv takvih napada u budućnosti.
Amerikancima, koji su optužili ruske avione da svesno gađaju SDF sa američkim vojnicima u blizini, ovo je ruska pretnja. Ali Rusima će ovo američko obelodanjivanje da nadgledaju lokacije ruske vojske nogo bliže nego ikada pre, zvučati kao dodatna pretnja SAD-a da će možda sledeći put direktno napasti ruske vojnike.
Kako god da gledate na to, više benzina se doliva na vatru u trci za Eufrat i konfrontaciju koja preti da eksplodira.
Jedan pozitivan znak je da američki ministar odbrane Matis bar izgleda da nije napet i obećava da će “razrešiti stvari“ sa Rusima na “kolaborativan način.“
Upitan o ruskim upozorenjima tokom pojavljivanja pred novinaraima pre sastanka sa poljskim ministrom odbrane u Pentagonu, sekretar odbrane DŽim Matis je rekao da ga nedavni događaji nisu zabrinuli.
“Nisam zbarinut. Nastavljamo da se bavimo Rusima na kolaborativan način,“ rekao je Matis. “Rešićemo ovo.“
SAA zauzima delove džepa od ID ka Deir Ez-Zoru. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kolekciju američkog oružja zaplenjenog od terorista Islamske države:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA