Najnovije

Pentagon preko aerodroma na Krku prevozi oružje za Bliski istok?!

Ministar odbrane, Damir Krstičević, komentirisao je navode Balkan Insighta, koji tvrdi da je aerodrom Rijeka na Krku postala logistička baza za velike teretne avione koji su nosili municiju i neidentifikovane vojne zalihe za pentagonske vojne ratove na Bliskom istoku.

Aerodrom na Krku (Foto: Jutjub)

"Pa nije to baš tako, ono što je vrlo bitno, mi kao Hrvatska sarađujemo s našim prijateljima i saveznicima. Vi znate i da sam pre par meseci bio u Pentagonu, da smo razgovarali s ministrom Matisom, vi znate šta je ministar Matis rekao i o Oluji, da je to vrhunska operacija koju je izvela vojska koja je odlično pripremljena, obučena, koja je imala odlične političke smernice. Vi znate da je SAD naš ključni partner, saveznik, da smo jako puno pomogli u celom procesu ulaska u NATO, ulaska u EU, i danas vidite, tu je i ministrka obrane Nemačke, bio je pre neki dan ministar odbrane Poljske, odnosno Izraela, Švedske i sarađujemo, sarađujemo s partnerima. Jasno je u okviru saradnje, partnerstva, prijateljstva, kao i ostale države u okviru partnerstva koristi se hrvatska infrastruktura, ali ta infrastruktura koja se koristi, koristi se pod svim međunarodnim sporazumima, programima i to je nešto što partner, saveznik i prijatelj radi", rekao je Krstičević upitan za komentar gore navedenih informacija.
Pomenuti portal objavio je priču u kojoj tvrde da na aerodrom Rijeka na otoku Krku od aprila sleću teretni avioni koji navodno prenose municiju na ratišta Bliskog istoka. Portal je u poslednjih šest meseci, tvrde, nabrojao četrnaest teretnih letova, za koje misle da prevoze oružje. Deset je letova od aprila bilo na relaciji aerodrom - američka baza Al Udeid u Kataru.
Član BIRN-a, Lorens Marzouk gostovao je u N1 studiju uživo i potvrdio da su otkrili da je aerodrom na Krku postao važno središte prevoza oružja.
"Doznali smo da je Hrvatska postala važno središte za prevoz oružja i municije za Pentagon na Bliski istok. Do nedavno je jedno od glavnih središta bila Nemačka, ali je došlo do problema zbog transporta oružja, posebno u Siriju. To je bilo 2016. i od tada je Pentagon morao naći nove izvore za prevoz oružja. Pronašli smo više dokaza koji pokazuju da je Krk postao središte za prevoz tereta. Došlo je i do curenja dokumenata iz azerbajdžanske firme Silk Way", rekao je Marzouk.
Upitan za komentar ovih navoda, premijer Andrej Plenković rekao je da nije pročitao članak. Ništa o navedenom ne znaju niti bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, kao ni bivši ministar spoljašnjih i evropskih poslova Miro Kovač, koje smo takođe upitali za komentar.
'To se sve događa u trenutku kada je RH raspisala i javni konkurs za nabavku borbenih aviona te se nameće pitanje je li korištenje aerodroma Rijeka deo paketa nabavke borbenih aviona, odnosno zna li se već ko je pobedio?', pitaju se, pak, u reakciji koja je stigla iz Centra za mirovne studije (CMS).
Pročitajte OVDE koliko će nas koštati Migovi a nemamo još ni jednu celu eskadrilu?
Izvor: N1 Hrvatska

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Aerodrom na Krku.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA