Najnovije

ERDOGAN NADIGRAO TRAMPA: Turci primorali Amerikance na predaju u Siriji?!

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu objavio je danas da je predsednik SAD-a Donald Tramp dao uverenja svom turskom kolegi Redžepu Erdoganu da je njegova zemlja obustavila bilo kakvu podršku pretežno kurdskoj oružanoj formaciji JPG, koja je i osnovana po nalogu Pentagona.

Erdogan nadigrao Trampa? (Ilustracija: Pravda)

- Prema njegovim (Trampovim) rečima, bilo bi bolje da se stavi tačka na ovu budalaštinu. Mi pozdravljamo ovakvu odluku i pomno ćemo nadzirati njeno sprovođenje, rekao je Čavušoglu na vanrednoj konferenciji za štampu. Kako je naveo Čavušoglu, Tramp je rekao Erdogani i da je snabdevanje JPG-a oružjem bilo velika greška američke administracije.
Ranije danas predsednik Turske optužio je Vašington da snabdeva JPG, ne samo oružjem, već i ljudstvom, koje pristiže u sve većem broju od početka propasti Islamske države. Ni Vašington ni JPG, za sada, nisu potvrdili tvrdnje koje je objavio turski šef diplomatije. Da podsetmo JPG, koji je formiran po odluci Pentagona na samom početku sirijskih sukoba, glavna je oružana formacija pod političkim vođstvom SDF-a. SDF je, sa druge strane, glavna uzdanica Pentagona u ovom trenutku u Siriji.  SDF u ovom trenutku, pod svojom kontrolom drži najveća nalazišta nafte u Siriji koja se nalaze na istočnoj obali Eufrata, kao i najveću branu na toj reci. Sve operacije koje SDF sprovodi na teritoriji Sirije, praktično se odvijaju po planovima iscrtanim u Pentagonu, a kontrolu njegovog sprovođenja obezbeđuje oko 4.500 američkih vojnika i oficira, koji se u ovom trenutku nalaze na prostorima koje kontroliše kurdska organizacija. Žestoke tenkovske borbe koje se vode u ofanzivi SAA prema Idlibu, pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

JPG u uličnim borbama za Kobane:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA