Najnovije

NEZAPAMĆENI INCIDENT: Haški sud prekinuo izricanje presude, Slobodan Praljak popio otrov i preminuo (VIDEO)

Izricanje presude jednom od optuženih u slučaju "Prlić" u Haškom sudu je prekinuto, jer je Slobodan Praljak rekao da je popio otrov, a zatim je u bolnici u Hagu preminuo.

Slobodan Praljak (Foto: Jutjub)

On je, prema rečima njegovog advokata, popio otrov u sudnici Tribunala nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, pa je prekinuto čitanje presude.
Sudija je naredio da se "spuste zastori", a kako je moguće da je zatvorenik uspeo da popije otrov, i da li se zaista radio o tome, biće naknadno utvrđeno. Ovo je, slažu se mnogi, nezapamćen skandal. Trenutno je pauza, i čeka se hitna pomoć. Praljak je preminuo u bolnici u Hagu.
U sudnici Haškog tribunala u toku je izricanje drugostepene presude u slučaju "Prlić". Haški sud potvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem etničkog čišćenja delova BiH, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman. Hrvatska je sprovodila kontrolu preko lokalnih tela u Herceg-Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije, saopštio je sudija Karmelo Ađijus.
Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločinački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem uspostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".
U Mostaru su jutros osvanuli plakati na kojima piše: "Ima Veleža, ima Starog Mosta, nestale su ustaše k'o i Herceg Bosna", preneli su lokalni mediji.
Taj grad oblepljen je i plakatima u slavu "šestorke", a ponegde su osvanule i zastave tzv. Herceg-Bosne i fotografije Prlića i ostalih sa porukom: "Oni dolaze – Freedom (sloboda)".
Odbijen je zaključak da je udruženi zločinački poduhvat postojao samo tamo gde su se vodile borbe. Kršenje Ženevske konvencije može se primeniti na celom području Bosne i Hercegovine, rekao je predsedavajući sudija Karmelo Ađijus. 
U prvostepenoj presudi kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, pored bivšeg predsednika Franje Tuđmana, navedeni su i tadašnji ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko.
Prvostepenom presudom je pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba i pravilno je utvrđeno da je Hrvatska sprovodila kontrolu preko lokalnih tela u Herceg-Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije, naveo je sudija Ađijus.
Žalbeno veće potvrdilo je kazne zatvora za Jadranka Prlića i Bruna Stojića, a u vreme kazni uračunato je i vreme koje su do sada proveli u zatvoru.
Prliću je odbijena žalba i potvrđena kazna zatvora od 25 godina, a Stojiću je potvrđena kazna od 20 godina zatvora.
Pored predsednika Žalbenog veća sudije Karmela Ađijusa, članovi žalbenog veća su i sudije Liu Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone DŽastis Moloto.
Žalbeno veće Haškog tribinala oslobodilo je optužene za zločine nad civilima u Mostaru.
Ađijus je rekao da je Žalbeno veće, uz suprotno mišljenje sudije Fausta Pokara, zaključilo da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo izvršeno u vojne svrhe, a ne radi zastrašivanja i terorisanja civilnog stanovništva, bosanskih muslimana. Pročitajte OVDE ko je izjavio da treba rasformirati Bondstil?
Izvor: RTS/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šestorka i manipulacija istinom.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA