Najnovije

DAČIĆ: Srbija je spremna... Ne bismo da izolujemo, ali Kosovo...

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je Srbija spremna da otpočne proceduru za dobijanje statusa punopravne članice Međunarodne organizacije frankofonije.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić je o tome govorio na otvaranju seminara "Jačanje institucionalne saradnje Međunarodne organizacije frankofonije sa Srbijom i zemljama centralne i istočne Evrope i frankofone mogućnosti Srbije", podsetivši na desetogodišnje učešće i uspešnu saradnju Srbije sa OIF.
Dačić se takođe usprotivio politizaciji rada međunarodnih organizacija kao što je ova: 
"Iako je tzv. Kosovo dobilo status posmatrača u OIF na Samitu u Dakaru, novembra 2014, istakao bih da nije namera, ni želja Srbije, da se bilo ko izoluje, ali smo protiv politizacije rada međunarodnih organizacija od OIF, Uneska i čitavog sistema UN-a", rekao je Dačić. 
Srbija je snažno posvećena dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, naglasio je Dačić i dodao da Beograd podržava da Priština učestvuje u radu brojnih regionalnih i međunarodnih inicijativa, ali na statusno neutralan način i u skladu sa rezolucijom SB UN 1244. 
"Republika Srbija iskreno deli vrednosti Međunarodne organizacije frankofonije, čiji je moto jednakost, komplementarnost i solidarnost. U potpunosti podržavamo misiju organizacije na planu unapređivanja lingvističkih i kulturnih različitosti i davanju podrške izučavanju i upotrebi francuskog jezika u međunarodnim odnosima, ali i unapređivanju mira, demokratije i ljudskih prava i razvijanju saradnje u funkciji održivog ekonomskog razvoja", rekao je Dačić. 
Kako kaže, Srbija podržava i želi da se uključimo u sve aktivnosti Frankofonije na praćenju savremenih svetskih zbivanja kako bi se uskladili ciljevi i delovanje organizacije sa izazovima koje nameću savremeni međunarodni odnosi. 
Prema njegovim rečima, u tom svetlu jasno je da aktivnosti Frankofonije aktivno doprinose jačanju miroljubivog, interkulturalnog dijaloga i razmene, u svetu rastuće globalne međuzavisnosti. 
On je podsetio da je prvi spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU. 
Aktivno smo posvećeni napretku u procesu pregovora i otvaranju novih pregovaračkih poglavlja. Istovremeno, nastojimo da maksimalno unapredimo saradnju, kako sa velikim zemljama SAD, Rusijom i Kinom, tako i sa svim partnerima u svetu, kao i da aktivno učestvujemo u radu regionalnih i međunarodnih organizacija, dodao je ministar. 
Sve navedene aktivnosti zasnovane su na našem opredeljenju da vodimo principijelnu i miroljubivu politiku, kaže on. 
On je podsetio da je na Ministarskoj konferenciji u Jerevanu, oktobra 2015, zajedno sa 16 zemalja članica i posmatrača, stalni predstavnik Srbije u OIF potpisao sa administratorom OIF Memorandum o državnoj frankofonoj inicijativi u okviru programa „Francuski u međunarodnim odnosima“ za period 2016-2018. 
U pripremi je zaključivanje sporazuma o saradnji za period 2019-2022, dodao je on. 
U narednom periodu, dodatno ćemo osnažiti aktivnosti u okviru institucionalne saradnje sa frankofonijom u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i svim drugim programima OIF sa naglaskom na davanje doprinosa jačanju političke i ekonomske frankofonije, ističe šef diplomatije.
Pročitajte OVDE šta je doneo sastanak Serža Bramerca sa srpskim žrtvama proteklog rata iz Republike Srpske?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić predlaže podelu Kosova.

Bonus video

Hoće li Srbija pristati na podelu Kosova?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA