Najnovije

HITNO ZASEDANJE: Po nalogu Kongresa ministarstvo odbrane SAD mora da sačini izveštaj o saradnji Rusije i Srbije!

Američko ministarstvo odbrane će zajedno sa Stejt Departmentom, a po nalogu Kongresa SAD, tokom naredne godine izvršiti procenu saradnje svih država zapadnog Balkana sa SAD, ali i Ruskom Federacijom u oblasti odbrane i izveštaj o tome dostaviti nadležnim komisijama američkog zakonodavnog tela.

Američki Kongres (Foto: Jutjub)

Kako se navodi u federalnom zakonu, koji je prošle nedelje stupio na snagu, precizira se budžet i planovi za odbranu SAD za 2018. godinu, a izveštaj će sadržati i detaljne informacije o vojnoj saradnji BiH, Srbije, Kosova zasebno, kao i Makedonije sa Rusijom.
„Izveštaj mora da sadrži procenu bezbednosne saradnje svih država zapadnog Balkana sa Rusijom i to listu naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije vredne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država zapadnog Balkana od 2012. godine. Opis učešća vojnih snaga u treninzima i vežbama sa Rusijom u istom periodu, kao i opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regiona sa Rusijom”, navodi se u Zakonu, prenosi agencija Fena.
Osim toga, Vlada SAD će Kongres morati da upozna i sa procenom o „obaveštajnoj saradnji država zapadnog Balkana sa Rusijom”, kao i o posledicama takve saradnje na interese SAD i NATO, države regiona i države koje graniče sa Zapadnim Balkanom.
Takođe, tražiće se iste procene i informacije o saradnji država sa SAD i opis učešća i akivnosti četiri države u programima NATO, posebno Partnerstvu za mir, a kako se navodi u dokumentu se opširno govori o programima reakcije na „pretnju Ruske Federacije” interesima SAD širom sveta.
Dokument koji će američko ministarstvo odbrane i Stejt Department dostaviti komitetima Kongresa biće javan, ali će moći da sadrži delove koji neće biti dostupni javnosti. 

AP: Kupovina helikoptera može povećati tenzije

Američka agencija AP prenela je izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandar Vulin da se tokom posete Rusiji razgovaralo o kupovini šest višenaminskih helikoptera Mi 17, uz ocenu da „to može da poveća tenzije na Balkanu i ruski uticaj u regionu”.
Kako se navodi, Vulin je rekao da je postignut visok nivo vojne saradnje između dve države, a tokom posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Moskvi.
Agencija podseća da je Srbija u septembru dobila šest borbenih aviona MIG-29 iz Rusije, kao i da će joj isporučiti i 30 tenkova i oklopnih vozila.
Kakav potez je pripremio Vašington da bi slomio sve države koje žele rusko oružje, pročitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA