Najnovije

"EU će satanizovati Trampa kao Putina"

BEOGRAD - Analitičari u Srbiji različito ocenjuju izjavu predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da se predsednik SAD Donald Tramp pridružio Rusiji, Kini i radikalnom islamu kao "jedna od pretnji po Evropu".

EU će satanizovati Trampa kao Putina (Foto: Sinhua)

Jedni smatraju da je ta izjava znak da će EU krenuti da satanizuje Trampa, dok drugi smatraju da Unija time pokazuje da se loše snalazi u svetskim odnosima.
Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže da Tuskova reakcija ukazuje da su odnosi Brisela i Vašingtona na ispitu.
- U trenutku kada govorimo o odnosima nove američke administracije i Evropske unije, još je rano govoriti o sukobima Brisela i Vašingtona. Činjenica je da politika nove američke administracije podstiče populizam, koji je rastući u EU, a to se može odraziti i na izbore koji predstoje u Francuskoj i Nemačkoj. Za EU je ovakav stav američke administracije negativan ishod. Unija ima potrebu za konsolidacijom posle bregzita, a videćemo hoće li uspeti u tome. U pravu je Tusk da Trampova retorika ne doprinosi konstruktivnom odnosu Brisela i Vašingtona - ocenjuje ona.
Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je Tuskova izjava - najava da će EU uskoro početi da satanizuje Trampa onako kako satanizuje Putina.
- Evroatlantska elita, koja je poražena u Americi, i dalje nastavlja nastavlja svoj ideološki rat, a van Amerike i dalje pokušava da ocrni Trampa. Kao što su postupali prema Putinovoj Risiji, satanizovaće sada i Trampovu Ameriku. Neće ga ugroziti jer je EU senka bez Amerike, a te snage biće poražene i u Evropi - kaže Anđelković.

Vladislav Jovanović: EU se ne snalazi bez vođe

Bivši ambasador Vladislav Jovanović kaže da je Tuskova izjava dokaz se EU teško nosi s velikim promenama u svetskim odnosima.
- Odnosi Brisela i Vašingtona u startu nisu dobri. Uz to, nedovoljno shvataju šta im je činiti u potpuno novom dobu. EU je navikla da sluša Vašington, ostala je bez direktive, a što je najgore, i dijaloga s Vašingtonom, pa se loše snalazi u svemu tome - kaže Jovanović. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA