Najnovije

Trampova poruka Srbiji se neće svideti Briselu, ali hoće Putinu!

Donald Tramp je ovih dana zadao novi udarac Briselu budući da je njegova administracija u poruci poslatoj Srbiji povodom Dana državnosti izostavila da spomene podršku priključenju naše zemlje Evropskoj uniji.

Donald Tramp (Foto: Sinhua)

U radikalnom zaokretu u odnosu na spoljnu politiku Baraka Obame, koji je u prošlogodišnjoj čestitiki snažno podržao napore Srbije da se pridruži evropskom bloku, Trampova administracija fokusirala se na rastuću saradnju zemlje sa NATO.
Ekspanzionističke namere Brisela ka nekadašnjim komunističkim uporištima u istočnoj Evropi ne odgovaraju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji je, prenose zapadni mediji, verovatno oduševljen promenom kursa Vašingtona.
Poruku srpskom narodu poslao je Reks Tilerson, novi američki državni sekretar, uoči obeležavanja 15. februara, Dana državnosti.
Vašington je u ranijim porukama podvlačio referencu koja se odnosila na evropske ambicije Srbije, ali je u ovogodišnjoj Brisel potpuno izostavljen iz poruke.
Naizgled svesna odluka da se još jednom javno nipodaštava EU neće iznenditi eurokrate, ali ipak ističe koliko su poljuljane transatlantske veze u poslednjih mesec dana.
Tramp ratuje rečima s evropskim liderima kako zbog podržavanja Bregzita, tako i zbog tvrdnji da je evropska valuta "štetan projekat koji bi trebalo ukinuti". Evropski političari optužili su novo američko rukovodstvo za podrivanje 50 godina starog partnerstva optuživši Trampa da otvoreno pokušava da dovede do propasti bloka. On je zauzvrat za američkog ambasadora u EU predložio profesora Teda Maloha, evroskeptičnog ekonomistu, koji je izjavio da bi Grčka trebalo da napusti evrozonu. U svojoj poruci, nekadašnji naftni magnat Tilerson je Srbiji poželeo "prosperitetnu budućnost" uz ohrabrenje da nastavi poboljšavanje odnosa sa susednim zemljama. On je pohvalio stalne napore zemlje za unapređenje ekonomskih reformi, za jačanje vladavine prava i poboljšanje odnosa sa komšijama što je opisao kao "temelje regionalne stabilnosti i ekonomskog rasta". Zvaničnici Stejt departmenta odbili su da potvrde da li predsednik Tramp i dalje podržava planirani ulazak Srbije u evropski projekat. Umesto toga, jedan anonimni izvor koji nije ovlašćen da govori u ime vlade, istakao je da "Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju napore Srbije za pristupanje Evropskoj uniji", piše britanski "Ekspres". - I dalje cenimo bliske i kooperativne bezbednosne veze sa Srbijom kao i rastuće partnerstvo sa NATO - rekao je pomenuti izvor. Ipak, ocenjuju strani mediji, situacija je daleko od prošlogodišnje kada je Obamina administracija sa veličanjem govorila o Evropskoj uniji čvrsto podržavajući napore Srbije da se priključi briselskoj porodici. DŽon Keri, prethodni državni sekretar, u svojoj poruci je poručio: "Pozdravljamo srpsku predanost evropskom procesu i srodnim reformama." - Težak rad na usvajanju evropskih normi i standarda dovešće do prosperitetnije, demokratičnije Srbije, u potpunosti integrisane u evroatlantske institucije - poručio je tada Keri. Kako opisuju zapadni mediji, Srbija je 2009. konkurisala za članstvo uprkos velikom skepticizmu u narodu, a od 2014. aktivno pregovara o budućem članstvu. Srbiju opisuju kao najnapredniju od svih balkanskih zemalja koje čekaju na ulazak u blok, ali su evropski zvaničnici nedavno otkrili da se pristupanje neće dogoditi dok Žan Klod Junker ne napusti položaj 2019. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA