Najnovije

PODRŽAVAJU TERORISTE: Hrvatska zarađuje milijarde na sirijskom ratu! (VIDEO)

Hrvatska je drastično povećala prodaju municije iz jugoslovenskog i ratnog razdoblja prema Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, uprkos upozorenjima organizacija za ljudska prava o ilegalnom preusmeravanju pošiljki u ratna područja, što predstavlja kršenje EU i međunarodnih zakona.
U prvih devet meseci prošle godine, Zagreb je prodao municije, mina i raketnih bacača u vrednosti od 83 miliona evra. Cifre iz razdoblja između oktobra i decembra tek trebaju da budu objavljene. 
Video snimci i fotografije koje su se pojavile iz Sirije pružaju uverljive dokaze o prisustvu municije i oružja hrvatske proizvodnje u ovoj državi.
Hrvatska je jedna od prvih država koja je isporučila oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha municija tokom zime 2012. godine. 
Oprema je usmerena preko Jordana – plaćena od strane Saudijske Arabije uz koordinaciju CIA-e – duž puta kojim je od tada iz Srednje i Istočne Evrope preneseno oružja u vrednosti preko milijardu evra.
Od trenutka kada su te prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore kako detalji ove trgovine ne bi dospeli u medije, uklanjanjem ključnih informacija – kao što je konačno odredište – iz službenih izveštaja. 
Novinari su, međutim, našli način da zaobiđu tajnost, korišćenjem malo poznatih UN-ovih podataka o trgovini, koji su otkrili kako je Hrvatska izvezla preko 2.600 tona decenijama staroe municije (koje je Hrvatska vojska proglasila viškom) moderno-opremljenoj vojsci Saudijske Arabije između februara i septembra 2016. godine. Malo je verovatno da vojska Saudijske Arabije, jedna od najbolje opremljenih na svetu, može biti konačno odredište za ove hrvatske otpatke. Vojni stručnjaci su rekli kako su verovatni krajnji korisnici takvog materijala grupe koje su saveznici zalivske kraljevine u Siriji i Jemenu.  Iako su stručnjaci prethodno istakli video i fotografske dokaze RBG-6 bacača granata i RAK-12 višecevnih raketnih sistema hrvatske proizvodnje u Siriji, hrvatski zvaničnici su osporili njihovo poreklo, ističući da se slično oružje proizvodi i na drugim mestima. Međutim, nova analiza profila na društvenim mrežama jedinica koje se bore u Siriji, kao i onlajn entuzijasta koji prate upotrebu oružja, pruža jasne dokaze da su ova oružja proizvedena u Hrvatskoj.  Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije nije se odazvalo na brojna postavljena pitanja. Holandija je već obustavila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju nakon izveštaja da se oružja koriste za ratne zločine u Jemenu. Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačka se sve više pozivaju da učine isto.  Izvor: index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA