Najnovije

U Jadranu registrovano 38 novih vrsta, ima i jako opasnih

Jug Jadrana postaje sve više stanište za do sada nepoznate morske organizme na ovim prostorima. Publikacija Instituta za biologiju mora iz Kotora "Alohtone vrste istočne obale južnog Jadrana", ukazuje da je ozbiljno "napadnuto" celo ovo područje.
Crnogorsko primorje  (sutomore.me)

Crnogorsko primorje  (sutomore.me)

U publikaciji je registrovano i "obrađeno" 38 novih (alohtonih) životinjskih i biljnih organizama. Neki od njih su jestivi, ali ima i otrovnih, prenosi Radio Jadran. - Kod nas je 2004. godine krenula priča o invazivnim - unešenim ili alohotnim - vrstama jer su ribari kod Budve primetili prisustvo invazivne alge poznatije i kao "tumor Mediterana" koja je jedna od stotinu najinvazivnijih u Sredozemnom moru", kazala je za Radio Jadran saradnica u kotorskom Institutu za biologiju mora dr Vesna Mačić. Ova alga se širi velikom brzinom i uništava floru i faunu. - Od tada se povremeno radi monitoring te alge, ali smo imali dosta prijava ribara i pomoraca, na više mesta na kojima je ranije nisu gledali- dola je Mačić. Među invazivnim vrstama dosta je i algi, rakova, puževa i školjki, ali i 19 novih ribljih vrsta. Kad je reč o ribljim vrstama, stručnjaci naročito upozoravaju na četvorozupku ili fugu, kako je zovu Japanci. Mačić upozorava da je meso ove ribe otrovno, pogotovo kad ga pripremaju oni koji o tome malo ili gotovo ništa ne znaju. - Sve ribe koje spadaju u vrstu napuhača, tj one koje se naduvavaju, trebalo bi izbegavati. Ne samo da dolazi do stomačnih tegoba, već zbog neurotoksina koje sadrže u sebi, teži slučajevi trovanja završavaju i smrću. To je ozbiljan problem na koji zaista konstantno treba ukazivati pažnju - istakla je ona. Tu su i one vrste koje se mogu konzumirati i ekonomski su važne u Atlantiku ili Indijskom okeanu gde su njihiva prirodna staništa. Reč je o krnjima i iglicama ili barakudama. Publikacija "Alohtone vrste istočne obale južnog Jadrana", u štampanom izdanju biće podeljena ribarima i roniocima, kao i onima sa kojima je Institut za biologiju mora sarađivao, dok će ostali zainteresovani više detalja o alohtonim vrstama u Jadranu moći da pronađu na sajtu kotorskog Instituta.
Pročitajte još:TRADICIONALNO SAVEZNIŠTVO: Kolinda i Tači za evroatlantsko Kosovo!ELIKSIR BOMBA: Toliko će vam popraviti krvnu sliku da će vam lekar tražiti recept!
Izvor: CDM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA