Najnovije

REGION U ŠOKU: Amerikanci hoće da cepaju Makedoniju?! (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije bilo je primorano da uradi ono čemu se uopšte nije nadalo.

Balkan (Foto: Wikimedia Commons)

Zatražilo je – preko svoje ambasade u Vašingtonu – zvanično razjašnjenje Stejt departmana povodom izjave kongresmena-republikanca Dejne Rorabahera, člana potkomiteta za evropske poslove spoljnopolitičkog komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD, da je Makedonija neuspela država čiju teritoriju treba da podele susedne zemlje.
Skopsko ministarstvo je ukazalo da su Rorabaherove reči izazvale veliku uznemirenost u Makedoniji i u regionu. Takođe: da su razbuktale nacionalističku retoriku „u susedstvu“ (čitaj: Albaniji).
Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je izrazilo očekivanje da će Stejt departman jasno izraziti svoj odnos prema Rorabaherovoj izjavi, odnoso – „potvrditi svoju (dosadašnju) politiku prema Makedoniji i Balkanu“.
Evo od čega je sve počelo.
Uticajni republikanac je u intervjuu albanskom VisionPlus (iz Tirane) rekao da je stvaranje Makedonije kao države doživelo neuspeh i da su se sada stvorili svi uslovi da ta država bude podeljena između njenih suseda, uključujući Kosovo i Bugarsku.
„Smatram da Makedonija nije država. Žao mi je, ali nije država. Toliko su podeljeni da nikada neće biti u stanju da funkcionišu zajedno. Zato makedonski Kosovari i Albanci treba da postanu deo Kosova. Dok ostatak države treba da postane deo Bugarske ili bilo koje druge države s kojom tvrde da su u srodstvu”.
Kada je bio upitan da li administracija predsednika Trampa podržava njegovu ideju, Rorabaher je izjavio da ima uticaj na američku spoljnu politiku i da će se u budućim zasedanjima komiteta raspravljati o promeni granica na Balkanu. „Imam uticaj na tvorce spoljne politike SAD. Ja sam predsedavajući u potkomitetu komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma koji se bavi tim delom sveta. Imaćemo saslušanja (zasedanja) u narednim mesecima. Jedno od pitanja o kojima će se raspravljati je promena granica na način koji bi imao smisla i doneo mir na Balkan”, kazao je kongresmen. Na kraju, kongresmen je dodao se SAD ne plaše ruskog uticaja na Balkanu.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA