Najnovije

DRAMATIČNO UPOZORENJE: Hiljade džihadista stiže na Balkan, prete terorističkim napadima!

Hiljade džihadista Islamske države krenuće posle raspada kalifata ka Balkanu i odatle organizovati krvave terorističke napade, tvrdi italijanski dnevni list "Republika" pozivajući se na izvore iz zapadnih obaveštajnih službi.

Islamisti (Foto: Jutjub)

Prima pisanju ovog rimskog dnevnika, teroristi ID dobili su zadatak da se, skriveni u izbegličkim kolonama, dokopaju Srbije, BiH i Makedonije i da se tamo povežu s lokalnim islamističkim grupama. Potom bi organizovali krvave napade, najpre na Balkanu, a zatim i u zemljama Evropske unije.

Svuda su "ćelije"

"Republika" prenosi i da je, nakon ovog upozorenja, nivo bezbednosti u evropskim zemljama podignut na najviši nivo.
- Islamska država je pred raspadom i njeni lideri prelaze na novi, znatno krvaviji plan. Hiljade džihadista posle poraza na frontu već je dobilo naređenje da se infiltrira u izbegličke kolone i da krene ka Balkanu, gde će se povezati s lokalnim islamističkim grupama. Vođe ID smatraju da su države poput Srbije, Makedonije i BiH idealno mesto za stvaranje novih terorističkih ćelija jer tamo imaju već dovoljno aktivnih pristalica. NJihov zajednički zadatak bio bi da organizuju krvave napade, najpre na Balkanu, a zatim i u zemljama Evropske unije. Nakon ovog saznanja zapadnih obaveštajnih službi policije zemalja EU podigle su nivo bezbednosti na najviši nivo - piše "Republika".
Srpski stručnjaci za terorizam, komentarišući saznanja zapadnih službi, kažu da će naša zemlja biti u velikom problemu ukoliko se ove slutnje ostvare.
Međunarodni stručnjak za terorizam DŽevad Galijašević tvrdi da će dolazak boraca ID na Balkan samo produbiti ionako nestabilnu situaciju u regionu.
- Na Balkanu već postoji veliki broj terorističkih ćelija, u Sarajevu, Novom Pazaru, Preševu, Prištini, zapadnim delovima Makedonije, crnogorskom Sandžaku, Ulcinju i Baru... Sve one deluju i razvijaju se potpuno neometano. Masovan dolazak džihadista sa ratišta u Siriji samo će biti inicijalna kapisla za njihov dalji razvitak. Ekstremni islamistički pokreti na Balkanu već imaju dovoljna broj pristalica i sasvim solidnu infrastrukturu. Zbog toga ideja da ID, posle poraza u Siriji i Iraku, nastavi delovanje upravo u ovom delu Evrope deluje potpuno logično - kaže Galijašević, i objašnjava kako bi to moglo da izgleda na terenu:
- Napadi bi se planirali i realizovali u ćelijama na Balkanu, a prva meta bili bi veliki gradovi u regionu, među njima i Beograd. Tek posle bi se iz ovih centara regrutovali potencijalni napadači u zapadnoevropskim metropolama. Bezbednosne službe u Srbiji sve ovo moraju da shvate maksimalno ozbiljno kako ne bismo imali krvoproliće usred Balkana - smatra Galijašević.

Nesmetano rade

S njim je saglasan i stručnjak za bezbednost Darko Trifunović, koji tvrdi da su džihadisti na Balkanu već toliko jaki da im policija ne može ništa.
- NJihovih kampova i baza ima na desetine širom Balkana. Oni su okupili svoje ljude i treniraju po fiskulturnim salama u školama, idu na "pejntbol", imaju lovačka udruženja kako bi išli u lov, pa čak i vežbaju u streljanama. Tokom ove i sledeće godine planiraju ozbiljne napade širom Evrope i zato me nimalo ne čudi scenario o kom je pisala "Republika". Ako obratite pažnju na migrante koji dolaze u Srbiju poslednjih meseci, primetićete da tu nema ni žena ni dece. Tu su samo ratno sposobni momci sa ozbiljnim borbenim iskustvom - objasnio je Trifunović.

Mijalkovski: Za sve je kriva EU

Profesor na Fakultetu bezbednosti i stručnjak za terorizam Milan Mijalkovski tvrdi da Evropska unija dopušta džihadistima da dođu do Srbije.
- Da je Evropa toliko čvrsto zatvorila granice, kako to piše rimska "Republika", u Srbiju ne bi mogao nijedan džihadista da uđe, a kamoli da planira napade. Obaveštajne službe svake države članice EU jako dobro znaju ko su i kako izgledaju članovi ID i dužni su da ih zaustave na samom ulasku u Grčku ili Bugarsku, pošto su te države prve na toj takozvanoj migrantskoj ruti. Međutim, to ne rade i za to verovatno postoji neki jak razlog - kaže Mijalkovski.

U Beogradu vrbuju Rome

Prema rečima Darka Trifunovića, čak i u samom Beogradu već tajno deluje zabrinjavajuće veliki broj džihadista.
- Predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović kuka po celom svetu jer je taj narod na najvećem udaru džihadista. Konstantno ih prevode u radikalan islam u zamenu za beg iz nemaštine. Tu leži najveća opasnost - upozorava Trifunović.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA