Najnovije

NOVI FRONT NA JUGU SIRIJE: SAA i "pobunjenici" u borbi za teritorije oko jordanske granice! (MAPA)

Iznenadnim povlačenjem terorista Islamske države sa istoka pokrajine Suvejda i južnih oblasti provincije Damask, započela je trka Srijske armije i džihadističkih formacija za preuzimanje ovih teritorija.

SAA (Foto: JuTjub)

Islamska država praktično je predala teritorije koje je kontrolisala na istoku Suvejde i u južnim oblastima Damaska džihadistima takozvane "Slobodne sirijske armije" (SSA). Kako navode sirijski mediji, teroristi su povukli svoje snage prema Raki, a praktično preko noći, džihadisti SSA preuzeli su njihove pozicije, pre svega na jugu, na granici sa Jordanom, a zatim i u severnijim područjima. Iako su "pobunjenički" mediji izveštavali o velikoj pobedi svojih snaga protiv terorista, pravih sukoba u ovoj operaciji nije bilo.

Nakon prvih izveštaja o povlačenju terorista, reagovala je i komanda iz Damaska, pa je jedinicama koje se nalaze u ovoj oblasti izdato naređenje za napredovanje na severoistoku Suvejde i jugoistočno od Damaska. SAA, odnosno jedinice koje pretežno čine pripadnici dobrovoljačkih jedinica "Snaga nacionalne odbrane" (SNO) je tako preuzela veliki broj naselja u ovoj oblasti. Kako je saopšteno iz Damaska, oslobođeno je oko 300 kvadratnih kilometara teritorije, a preuzeta je kontrola nad naseljima Kirbet Saad, Kasr, Bastarah, Rajm al Dala, Sakia, Žuto Brdo, Fadian, Ašihab, Šark, Talul Salman, Šakranija, brdo Musaitba i Bir Kasab. Do prvih pravih sukoba došlo je upravo u blizini Bir Kasaba, prilikom susreta Sirijske armije i "pobunjenika". Nova žarišta izbijaju i južnije, a borbe se vode i u blizini Birat al Tutula u koji pokušavaju da uđu jedinice SAA.

Sirijska armija nema veliki broj raspoloživih jedinica za ovaj front, pošto su im južne snage opterećene bobama u Dari, gde već oko mesec dana traju borbe SAA i džihadista za jugozapadne delove pokrajinske prestonice. Situacija u Deir Ez Zoru se sve više okreće u korist sirijskih snaga, a najnovije snimke sa tog fronta, pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA