Najnovije

Rat u Siriji utiče na naš svakodnevni život - evo kako!

Sirijski gambit koji posmatraču laiku sa ovih prostora deluje udaljeno, strano i kompleksno, može da utiče na naše živote u daleko većoj meri nego što to na prvi pogled izgleda. U tesno povezanom i međuzavisnom svetu, na prelazu iz poretka sa predominantnom silom ka multipolarnosti, sirijski konflikt i njegov konačan ishod mogu da se reflektuju u Srbiji pomoću tri poluge – cene nafte, kursa dolara i geopolitičkih gibanja.

Ivam Ristić (Foto: Fejsbuk)

Piše: Ivan Ristić
Najpre, Sirija ne spada u značajnije izvoznike „crnog zlata“. Međutim, poraz ISIL-a u Siriji znači njihov ubrzani pad i na naftom bogatom severu Iraka, što će sigurno dovesti do kontrakcija na tržištu nafte. Takođe, rešenje sirijskog konflikta postaviće temelje za novu geostratešku arhitekturu, pa će se pod znakom pitanja naći obim proizvodnje u svim okolnim državama, od kojih su mnoge među najvećim proizvođačima nafte na svetu. Američki raketni napad na položaje sirijske vojske blago je uvećao cenu sirove nafte na svetskom tržištu, što je najbolji pokazatelj njene osetljivosti. Dakle, od geografski udaljene linije fronta koja razdvaja sirijsku vojsku od terorističkih formacija mogu da zavise rast cena na malo i cene nafte i naftinih derivata na benzinskim pumpama u Srbiji.
Zatim, kurs dolara kao svetske valute koja se koristi u međunarodnoj razmeni dobara osetljiv je na velike promene na međunarodnoj političkoj mapi. Odlučne akcije Stejt Departmenta i rešavanje međunarodnih kriza u njihovom interesu dovodi do jačanja dolara. Kada dolar jača, posedovanje ove valute uvećava vrednost štednje denominirane u njoj, dok njegov udeo u spoljnom dugu neke države „stavlja tegove na noge“ posmatranoj državi. Srpski spoljni dug značajnim delom je denominiran u dolaru, pa svako njegovo jačanje dovodi do relativnog rasta srpskog duga i njegovog sve težeg tekućeg servisiranja. To se dalje reflektuje na percepciju kreditnog rejtinga zemlje, zatim i na plate, penzije, i sve ono od čega zavisi svakodnevni život.
Glavni uzrok sirijskog sukoba i njegovog visokog pozicioniranja na agendi vodećih svetskih sila je planirani gasovod Južni Pars – Evropa. Svrha izgradnje megaprojekta koji bi povezivao veliko nalazište gasa u blizini obale Katara sa zapadnom Evropom je obezbeđivanje dovoljnih količina gasa industrijskom jezgru Evrope, i samim tim izbacivanje Rusije iz geostrateške globalne igre. NJegov jedini raspoloživi pravac bi vodio kroz Siriju, pa će od njegove sudbine zavisiti i energetska budućnost Evrope, a samim tim i Srbije.
Treći faktor uticaja je geopolitika, a uticaj sirijskog konflikta na Srbiju se prelama preko Turske. Turska je regionalna sila sa jedinstvenim geopolitičkim položajem, i više vektora projekcije u svojoj interesnoj sferi. Ipak, nakon prošlogodišnjeg pokušaja puča, ekonomske krize i razbuktavanja kurdskog problema, njene pozicije su značajno oslabile. Što Turska bude uključenija u sirijski konflikt i posredno rešavanje kurdskog pitanja, to će njen upliv na Balkanu biti manji, a samim tim i nezavisna pozicija Srbije lagodnija.
Bliski Istok se često posmatra kao regionalni bezbednosni kompleks izdvojen iz tokova razvijenog sveta, i kao njegov sirovinski privezak. Međutim, značajne promene na frontovima u Siriji, praćeni međunarodnim uplitanjem, se odražavaju ne samo na formiranje efikasnog spoljnopolitičkog nastupa u sve složenijim okolnostima, već i na svakodnevni život svih građana Srbije. OVDE možete da pogledate zastrašujuće dejstvo koje prouzrokuje "majka svih bombi". Izvor: Vidovdan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA