Najnovije

SREDNJEŠKOLCI POKIDALI: Finale takmičenja “Mladi preduzetnik” zadivilo žiri i publiku

Fascinantno, sjajno, impresivno, originalno, kreativno, samo su neke od reči kojima su članovi žirija ocenili finale radove upravo zavšenog takmičenja “Mladi preduzetnik”, na kojem se našlo devet srednješkolskih ekipa iz čitave Srbije, a koje su predstavile svoje ideje biznis planova.

Pobednička ekipa "BioBeng" bila je jedna od najoriginalnijih (foto: PEP)

Na takmičenju “Mladi preduzetnik”, održanom u petak, 21. aprila, u Beogradu, u organizaciji Visoke škole za poslovnu ekonomiju I preduzetništvo (PEP), pobedu je odnela ekipa “BioBeng”, koja je predstavila projekat proizvodnje biobutanola, specijalnog biogoriva koje bi moglo da bude dodatak svakom drugom gorivu i pogodno za svaki automobil, i koje smanjuje štetne gasove, ali i potrošnju.  Drugoplasirana je bila ekipa “Veles organik” koja je promovisala proizvodnju zdrave hrane i organskih proizvoda, hrane koja ne sadrži GMO,a to bi bile bobice, čajevi i drugi proizvodi kojima bi snabdevali restorane i kafiće, ali i slali na kućne adrese. Treće mesto zauzeli su “Spaljivači” sa potpuno originalnom pričom o spaljivanju opasnog medicinskog otpada. Tri prvoplasirane ekipe su dobile lepe nagrade, a pobednički tim je dobio i besplatan put u Veneciju u organizaciji agencije “Viva travel”.
Takmičenje "Mladi preduzetnik" (foto: PEP)

Pre početka takmičenja, učesnike je pozdravio dr Dušan Cogoljević, osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, i poželeo im dobrodošlicu od ustanove koja ima evropske šampione I svetske vicešampione u debati i koja je poslednjih godina višestruki ukupni pobednik Eurijada i menadžerijada.  - Učešćem na ovom takmičenju mnogi učenici su krenuli u izučavanje nečeg novog, nešto što dosad nisu radili. Neko će biti, prvi, neko drugi, treći, neko deveti, ali ovde ste svi pobednici – kazao je Cogoljević i poželeo uspeh učesnicima.
Žiri je bio impresioniran (foto: PEP)

Valja zato spomenuti i biznis planove onih koji nisu zauzeli prva tri mesta, ali su zadivili žiri i publiku svojom kreativnošću i elokvencijom. Tako je “Etno kutak” predstavio proizvodnju nakita sa etno detaljima, ali i ratluka, dok je “Serbian food Energy” planirala organizvoani izvoz proizvoda srpskog seljaka, od mesnih prerađevina, do slanih i slatkih prerađevina od voća i povrća, a glavna destinacija izvoza bila bi Rusija. Ekipa ”Kameleon” koja se bavi marketingom, promovisala je knjigu o nestvarnoj i zanemarenoj Srbiji, odnosno lepotama i događajima koji vrebaju svoje mesto iz prikrajka.  Tim “Fund & Edu Toysa” predstavio je proizvodnju bezbednih igračaka za decu, i to od drveta, nikako od plastike, i to od sečenja drveta i obrade, sve do finalnog lakiranja. Grupa pod nazivom “Afrodita” odlučila se za posao organizovanja svadbi, a u svojoj ponudi ova agencija ima: kraljevsko venčanje, venčanje iz snova i srećno venčanje. Na kraju, ekipa “Paradajza” predstavila je novu društvenu igru koja promoviše ekonomiju, a njihova “Ekonomija gejm” ima do osam igrača (četiri kompanije i četiri domaćinstva) i 96 kartica za igru. 
Predsednik žirija Zoran Ilić iz "Biomelema" rekao je da sa svojim obavezama ne bi imao vremena da su ga pozvali neki političari, ali da će uvek imati vremena za ovakve mlade i kreativne preduzetnike. 
“Vi mladi preduzetnici, vi ste elita”, poručio je Ilić i obećao: “Ja sam danas video devet mladih ekipa i devet pobednika, a mi ćemo pomoći da sve te ideje koje smo čuli nađu mesto na tržištu”.
Na ovom takmičenju je u poslednja četiri meseca uzelo je učešća više od 500 učenika srednjih škola širom Srbije. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA