Najnovije

ODBIJEN ZAHTEV SRBIJE O IZRUČENJU: Krvnik Haradinaj na slobodi! (VIDEO)

KOLMAR - Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova i nekadašnjeg člana OVK Ramuša Haradinaja. Haradinaj je od danas na slobodi!

Krvnik Haradinaj na slobodi (Foto: Fejsbuk)

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za izručenje Ramuša Haradinaja. Sud nije dao obrazloženje za ovakvu svoju odluku.
Nakon odluke Apelacionog suda u Kolmaru Vlada Srbije sazvala je posebnu sednicu koja je zakazana za 11 sati.
Fancuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.
Fransuski sud je Haradinaju ukinuo meru zabrane napuštanja Francuske i odobrio mu da ponovo uzme pasoš, a on je najavio da će to učiniti u toku dana kako bi se što pre vratio na Kosovo.
Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova povodom ovakve odluke suda je izjavio da je "ovo pobeda Albanaca" i da je on danas slobodan čovek da se vrati kući. On se zahvalio svojim pristalicama koje su bile okupljene ispred suda i rekao da je "ova bitka dobijena". "Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vreme je dragoceno", rekao je Haradinaj.
9.19 - Haradinaj je ušao u crnu "bmv" limuzinu i odvezao se, dok su pristalice ostale ispred zgrade suda i još neko vreme skandirale "UČK".
9.18 - Haradinajeve pristalice ispred zgrade suda skandiraju "Ramuš, Ramuš".
9.15 - Haradinaj se ispred suda obratio pristalicama.
9.12 - Kako prenose prištinski mediji Haradinaj se danas vraća na Kosovo.

9.09 - Sud je odbio zahtev Srbije o izručenju Ramuša Haradinaja! Haradinaj je na slobodi. Odluka suda propraćena aplauzom Haradinajevih pristalica koje su bile u sudnici.
9.07 - Direktan prenos iz sudnice iznenada je prekinut na kratko.
9.05. - Sudija je ušla u sudnicu, svi su ustali kako bi je pozdravila, a Haradinaj potom zamalo nije promašio stolicu kada je krenuo da sedne.
9.02 - Vidno je nervozna i branilac, advokat Ramuša Haradinaja, koja neprekidno lupa nogama o pod sudnice.
9.01 - Ovoga puta ispred sudnice nije bilo Haradinajevih pristalica, niti albanskih zastava. Haradinaj sve vreme nešto neprekidno zapisuje u svoju beležnicu.
9.00 - U sudnici vlada muk! Haradinaj za razliku od prethodnih ročišta Haradinaj deluje zabrinutije i ozbiljnije.
8.57 - Ramuš Haradinaj stigao u sudnicu.
8.40 - Ispred zgrade suda za sada se okupilo nekoliko desetina građana.
8.35 - Francuske vlasti su ispred suda u Kolmaru rasporedili jake mere obezbeđenja.
Haradinaja sprsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.
Da je sud dao saglasnosti sa zahtevom Srbije, Haradinaj bi imao pravo da uloži žalbu na tu odluku Vrhovonom kasacionom sudu Fransuske.
U međuvremenu, predsednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti.
Čim je objavljeno da ce Haradinaj dobiti dokumenta iz Tirane, pojavile su se spekulacije da bi on već danas, za kada je zakazano novo, četvrto, ročište u Apelacionom sudu u Kolmaru, mogao biti izručen Albaniji, jer je postao njihov državljanin.
"Državljanstvo tu uopšte nije od značaja. Bilo bi samo u slučaju da je Haradinaj državljanin Francuske, a državljanstvo Albanije bilo bi značajno ako bi ga Albanija krivično gonila. Takođe, kako je objasnio, ako bi dve ili više država tražile ekstradiciju, onda se uzima i državljanstvo u ozbzir kada se odlučuje kojoj državi će se dati, ali ni tada kao ključni argument", rekao je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milana Škulic.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.
Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.
Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku. Sin vođe Albanaca u Srbiji priprema terorističke napade, ima paravojsku od 1.500 ljudi! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA