Najnovije

EVO ŠTA KAŽE FRANCUZ O SKLANJANJU SPOMENIKA SA KALEMEGDANA: Ova peticija pokazuje da se Srbi sećaju…

Prvo, odluka Olandovog režima u vezi sa Ramušem Haradinajem ne čudi, kada se zna kako se Francuska ponašala prema Srbiji još od devedesetih godina. Tekst peticije podseća na to: Pariz je podržao sankcije Srbiji, učestvovao u NATO agresiji (ipak je jedan francuski obeveštajni oficir, komandant Binel, sačuvao svoju čast sprečavajući NATO operacije pomažući srpskim službama); Pariz je, takođe, podržao nezavisnost Kosova i glasao za ulazak Kosova u UNESKO. Oslobađanje Haradinaja sledi logiku prethodnik postupaka Pariza.

Sebeastijen Senepar (Foto: Geopolitica.ru)

Piše: Sebeastijen Senepar, analitičar iz Francuske Ipak, Državni tužilac je prvobitno izdao pozitivno mišljenje o njegovom izručenju Srbiji. Promena odluke je rezultat direktne političke intervencije u sudskom procesu. Srpska reakcija je razumljiva. Ovom peticijom, Srbi pokušavaju da pronađu načine da se suprotstave ovakvom stavu: to je snažan simbolički gest! Ovaj spomenik je u srcu Kalemegdana, koji je jedan od najupečatljivijih delova Beograda.  Sâm čin nema diplomatske ili političke posledice. Političke elite koje deluju u Francuskoj više nemaju nikakav značaj, njih istorija uopšte ne interesuje.  Još gore: oni je preziru.

Ova peticija pokazuje da se Srbi sećaju, ne zaboravljaju istoriju i savršeno su svesni katastrofe francuske diplomatije, koja je davno postala vazal Sjedinjenih država, vatreni zastupnik Atlantizma, koji se trudi da bude veći katolik od Pape. Međutim, srpski narod mora da shvati da Francuska kao zemlja, to jest njen narod, izuzev političke papazjanije, nije neprijateljski naklonjen prema Srbima. Postoji veliki jaz između nelegitimne, slabe  „francuske“ elite zavisne od Atlantista i sve većeg i većeg dela francuskog naroda. To pokazuju Predsednički izbori, čiji drugi krug predstoji pokazuju da raste polarizacija biračkog tela. Nadajmo se da će oslobađanje Haradinaja biti poslednja sramota francuske diplomatije i da će spomenik koji simbolizuje francusko-srpsko prijateljstvo, ipak, ostati. Peticiju za uklanjanje spomenika možete potpisati OVDE.  Izvor: Geopolitica.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta je Vučić rekao o puštanju Haradinaja:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA