Najnovije

BRUTALNO GAZE PRAVA RADNIKA: 20 krivičnih prijava protiv poslodavaca, a evo koliko treba da dobijete za rad praznikom!

BEOGRAD - Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin upozorio je danas poslodavce da ne izbegavaju zakon i da radnicima isplate odgovarajuće nadoknade za rad na praznik, navodećio da je inspekcija podnela više od 20 krivičnih prijava protiv nesavesnih poslodavaca tokom uskršnjih praznika.

Aleksandar Vulin (foto: Jutjub printskrin)

On je u izjavi Tanjugu rekao da je za vreme vaskršnjih praznika inspekcija rada proverila da li su odgovarajući doprinosi uplaćivani radnicima, da li su prijavljeni radnici i da li im je isplaćen rad za praznike.
- Kontrolisano je 236 poslodavaca kod kojih je zaposleno 2.074 radnika. Kod 134 radnika otkrili smo da nisu uopšte prijavljeni, a nažalost ne mali broj radnika nije dobio odgovarajuću naknadu za rad na praznike. Zbog toga smo podneli više od 20 krivičnih prijava i značajan broj prekršajnih prijava - kazao je Vulin. On je rekao da su mnoge mere preduzete protiv nesavesnih poslodavaca. - Želim još jednom da upozorim poslodavce da ćemo u junu proveriti ko je sve radio za praznike i da li su odgovarajuće nadoknade isplaćene onima koji su radili za praznike. Nemojte pokušavati da izigrate zakon, država će biti tu da proveri kako i šta radite i vodite računao vašim radnicima. Od njih živi država, ali živite i vi - poručio je Vulin. Inače, Zakon o radu predviđa da za rad praznikom zaposlenom mora biti isplaćeno minimum 110 odsto više od osnovice. Tako, ako neko ima dnevnicu od npr. 1.000 dinara, on će za rad na dan državnog praznika dobiti dnevnicu od ukupno 2.100 dinara. Ali, ako je rad praznikom istovremeno i prekovremeni rad, onda radnik mora da dobije dodatno uvećanje dnevnice od najmanje 26 odsto. Koliko su pale zarade u Crnoj Gori uoči ulaska u NATO, čitajte OVDE. Izvor: Pravda, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

BONUS VIDEO

Vulin upozorio i poslodavce građevinaca:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA