Najnovije

Ispod Moskve pronađena tajna špijunska soba (VIDEO)

Za nedavno pronađenu tajnu špijunsku sobu ispod zemlje koju arheolozi u Moskvi vredno istražuju, pretpostavlja se da je izgradila majka ruskog cara Ivana Groznog.

Otkriće (Foto: Jutjub)

Eksperti će nakon podrobnog ispitivanja odlučiti da li će sobu da otvore za javnost i posetioce.
Izgrađena je ispod velikog zida koji je svojevremeno bio napravljen kako bi se Rusi zaštitili od tatarskih i poljskih napada u 16. veku. Veruje se da je zid imao "zvučni efekat" koji je dozvoljavao Rusima da lako čuju neprijatelje sa druge strane.
Sobu su slučajno pronašli građevinari u centru grada, tokom pripreme terena za izgradnju, a arheolozi 150 različitih artefakata koji datiraju od 16. do 19. veka.
Veruje se da je soba poslednji put upotrebljavana u špijunske svrhe tokom 17. veka kad su postojali sukobi sa Poljacima, a tokom vremena mira je korišćena za skladištenje hrane.
- Većina pronađenih artefakata potiče iz 18. i 19. veka, poput delova keramičkih ćupova, činija, pehara, šolja, zatim razni gvozdeni noževi, bakarni novčići itd - naveo je drugi arheolog, koji je takođe učestvovao u istraživanju novootkrivene sobe. Verovali ili ne, ali ove države će vam platiti da se doselite kod njih. Saznajte OVDE i koje.
Izvor: Blic/Dejli Mejl

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA