Najnovije

NAJVEĆA OPERACIJA U SIRIJSKOM RATU VEĆ JE POKRENUTA: Genijalan plan rusko-sirijskih stratega prevazilazi sva očekivanja! (MAPA DEJSTAVA)

Nakon nedavne objave sirijske i ruske vojne komande da Sirijska arapska armija i njeni saveznici kreću u operacije za oslobođenje Deir Ez Zora, svi su očekivali ekspresno krčenje puta prema istočnom sirijskom gradu, međutim, rusko-sirijski stratezi imali su drugačije planove.

Rat u Siriji (Ilustracija: Pravda)

Prvi preduslov za pokretanje operacija bilo je uvođenje "zona deeskalacije", čime su značajno rasterećene i snage SAA, ali i ruska avijacija, smatra grupa sirijskih analitičara "Sirijska generacija", blisko povezanih sa sirijskim obaveštajnim službama. Drugi preduslov jeste obezbeđivanje južnih i severnih pozadinskih pozicija, koje je upravo u toku na nekoliko frontova, čime je praktično i otpočela operacija za oslobođenje Deir Ez Zora. Obezbeđivanje pozadine nije jedini razlog zbog kog SAA nije jurnula u proboj kroz sredinu, iz Palmire prema Al Sukni, prvoj "stanici" na putu prema Deir Ez Zoru. Sirijskoj armiji i njenim saveznicima bilo je potrebno i određeno vreme za nadgledanje aktivnosti džihadista u "zonama deeskalacije". Takođe, bilo je neophodno obezbeđivanje čvrstih pozicija i što veće udaljavanje terorista Islamske države na istoku Hame i severu Homsa. Poenta je da su SAA i saveznici morali da se uvere da je sve u redu na linijama razdvajanja u zonama deeskalacije, pre nego što su mogli da se usude da premeste sve elitne snage na više stotina kilometara razdaljine, kažu sirijski analitičari. Tokom pripremnog procesa, SAA i njeni saveznici morali su da se izbore i sa velikim iznenađenjem koje ih je dočekalo na jordanskoj granici. Nagomilavanje američkih, britanskih i jordanskih vojnika, nagoveštavalo je iznenadan udarac zapadnih sila sa juga zemlje. Usledio je munjeviti odgovor sirijskih snaga koje su odmah izvršile udarac na jugoistoku pokrajine Damask, pokazavši ne samo odlučnost, već i sposobnost da se za relativno kratko vreme izvrši izuzetno obiman napad, koji je već nakon tri dana doveo SAA na samo 100 kilometara od iračke granice. U ovom pohodu je obezbeđen i auto-put Palmira-Bagdad, koji je ključan za dalje napredovanje prema Iraku. Izlaskom na iračku granicu sirijske snage ne samo da bi praktično opkolile američke snage u dubinama Sirijske pustinje, već bi po prvi put posle nekoliko godina, došli u direktan kontakt sa svojim velikim saveznicima iz iračkih Snaga narodne mobilizacije, čime bi mogle da počnu i zajedničke operacije za čišćenje granice od prisustva terorista. Prema tome, naglašava grupa sirijskih analitičara, optužbe koje stižu da je SAA odustala od najavljenog napada na Deir Ez Zor, ne mogu biti dalje od istine. Ne uletanje u nepromišljene proboje dozvolilo je SAA da predupredi "ostvarivanje realnosti" na jugu Sirije, kojom su Tilerson i Tramp, verovatno, želeli da dočekaju Lavrova u Vašingtonu. Sada, SAD-u ne preostaje ništa drugo, nego da ograniči svoje prisustvo u Siriji na Raku, a za uzvrat, Rusija će im, najverovatnije, ponuditi ravnopravno mesto u pregovaračkom procesu u Astani, kojim bi, kao koalicioni partner kurdskih snaga u Siriji, SAD mogao da legitimizuje svoje prisustvo u Siriji. 

Kao što se vidi na mapi, SAA je već pokrenula dejstva za zauzimanje "plavih" pozicija. Na severnom frontu je već u prvom danu zauzed važan cilj, o čemu više možete da pročitate OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nastavljaju se bombardovanja na severu Hame:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA