Najnovije

NAJMOĆNIJI PROTIVTENKOVSKI SISTEM NA SVETU: Evo zašto su ruske specijalne snage zahvalne na raketama Kornet

U jednom od retkih intervjua pripadnici ruskih specijalnih snaga su priznali da su zahvalni na prenosnom protivtenkovskom kompleksu Kornet. Saznajte više o jednoj o najsmrtonosnijih raketa Rusije.

Ilustracija (Foto: Ministarstvo odbrane RF)

Zbog greške u komunikaciji sa sirijskom vojskom, 16 pripadnika ruskih specijalnih snaga je moralo da se suoči sa 300 plaćenika Nusra fronta u pokrajini Alep u aprilu ove godine.
Jedinice „Specnaza“ u Siriji izvode obaveštajne operacije na terenu i pomažu ruskim vazdušnim snagama i sirijskoj vojsci u raketiranju pozicija militanata.
U jednom od retkih intervjua koji su 10. maja „specnazovci“ dali, rečeno je da su u okršaju koji je trajao dva dana „uspeli da unište vozilo bombaša samoubice, dva pešadijska borbena vozila, jedan tenk i 'mali milion militanata'“. Nijedan pripadnik ruske jedinice nije povređen.
Borci su rekli da su zahvalni protivtenkovskom raketnom sistemu Kornet. A na ovom snimku se vidi kako Kornet uništava vozilo bombaša samoubice.

„DŽepna artiljerija“

Kodni naziv NATO-a za protivtenkovsku raketu Kornet je Spriggan - vrsta malih škotskih goblina koji mogu da se naduvaju do džinovskih razmera. Tako se može i naslutiti koje su najvažnije tehničke karakteristike Korneta i zašto je tako omiljen među pripadnicima „Specnaza“.
Kornet je dizajniran 1990-ih kao protivtenkovska navođena raketa, a tenkovi su i dalje njegov glavni cilj. Međutim, prema rečima inženjera, Kornet se može koristiti čak i protiv vazdušnih ciljeva poput helikoptera, i na taj način postaje višenamenska raketa.
Lanser i paketi raketa Kornet su teško oko 30 kilograma svaki, a njima lako mogu upravljati dve osobe. U jednoj od prvih reklama za raketu proizvedenu 90-ih proizvođači su pokazali kako čak i magarci sigurno prenose Kornet kroz planinska područja. Rakete su mogle da padaju na zamlju i nisu tražile nikakve posebne uslove čuvanja.
Kornet se može pripremiti za paljbu u roku od jednog minuta i buši čelični oklop debeo preko jednog metra, kao i reaktivni oklop. To znači da su svi glavni borbeni tenkovi, odnosno  M1A2 Abrams, AMX-56 Leclerc, Challenger 2, Leopard 2A6 i Merkava Mk3, lake mete, jer nijedan nema tako čvrst oklop.
Sem toga, Kornet može da se koristi u svim vremenskim uslovima, teško je uočiti ga i pogađa ciljeve udaljene do 3 km noću i do 5 km danju.

Izraelski skandal

Na pitanje  da li je Kornet korišten u nedavnim sukobima protiv tenkova Abrams ili Merkava, inženjeri su odgovorili da nemaju takve podatke i da se mogu osloniti samo na otvorene izvore iz interneta. A prema tim izvorima, Kornet je korišten u Libanskom ratu 2006., u kojem je, prema izraelskim izvorima, pogođeno 46 tenkova Merkava, dok izvori Hezbolaha kažu da je Izrael izgubio 164 tenka.
Raketni sistemi Kornet koje je Rusija isporučila Siriji i koji su dospeli u ruke Hezbolaha, su navodno doveli i do diplomatskog skandala sa izraelskim diplomatama koji su morali da lete u Moskvu i to dokazuju. 
Drugi slučaj navodnog uspešnog korišćenja raketa predstavila je novinska agencija Amaq, povezana sa Islamskom državom. Ona je objavila snimak na kojem se vidi uništavanje američkog tenka Abrams M1 u blizini Mosula u Iraku.

Kako radi

I pored činjenice da Kornet koriste dobro obučene jedinice Specnaza u Siriji, za njegovo korišćenje nije potrebno nikakvo posebno znanje.
Samo treba pronaći metu kroz optički nišan oružja i usmeriti na nju laser. Raketa će se sama navoditi dok vojnik drži laser na meti.
Vašington ostavlja Ukrajinu bez američke besplatne vojne pomoći. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Ruska reč

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protivtenkovski raketni sistem „Kornet“
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA