Najnovije

Ceo NATO nije jači od ruske ratne flote na Baltiku

Komandant baltičke mornarice Rusije vice-admiral Aleksandar Nosatov saopštio je: „Očekujemo do kraja godine još jedan najnoviji mali raketni brod. Pomoćna flota dobiće pet novih brodova za logistiku. Avijacija flote će se i dalje popunjavati avionima Su-30 SM, za koje su posade pomorske avijacije već prošle dokvalifikaciju“.

Baltička flota (Foto: RIA)

Piše: Aleksandar Hrolenko On je napomenuo i da se aktivno razvija infrastruktura za baziranje brodova Baltičke flote. Rapidno povećavanje snaga Baltičke flote - zakonomerna je reakcija Rusija na agresivne težnje NATO u regionu, eskalaciju manevara, patroliranje avionima NATO vazdušnog prostora Pribaltika, na rusofobiju i špijunomaniju. Ratne mornarice sedam zemalja alijanse (Nemačka, Danska, Norveška, Poljska, Latvija, Estonija, Letonija) u Baltičkom regionu poseduju četiri razarača, 26 fregata, devet korveta, osam minolovaca, 16 malih raketnih brodova, 10 malih stražarskih brodova, 16 dizelnih podmornica. Bez obzira na to, NATO može samo da sanja o dominaciji u Baltičkom moru. Baltička flota Rusije danas poseduje: tri moderne dizel-podmornice, jedan razarač, dva stražarska broda koji mogu da idu na velike razdaljine, četiri stražarska broda za kontrolu bliže pomorske zone, šest malih raketnih brodova, šest malih protivpodmorničkih brodova, 12 malih raketnih brodova, četiri velika desantna broda, dva mala desantna broda, šest baznih razarača i devet rejderskih razarača. Ove udružene operativno-strateške snage ratne mornarice su, što se tiče brodova, najsavremenije u Rusiji.

Rast i obnavljanje

Prošlo je vreme kada su ruski novi brodovi išli prvenstveno u Severnu ili Tihookeansku flotu. Danas njena Baltička flota povećava raketnu moć i potvrđuje svoj „okeanski status“. Baltička flota obnavlja svoje prisustvo u operativno važnim regionima Atlantskog okeana. Na primer, stražarski brod „Jaroslav Mudri“ već osmu godinu za redom brine o bezbednosti plovidbe u rejonu Afričkog roga i u Sredozemnom moru, štiti interese Rusije u drugim udaljenim i operativno bitnim rejonima Svetskog okeana. Višenamenski stražarski brod može da osigura odbranu operativne grupe brodova - kako na vodi tako i pod vodom. Taj brod je namenjen za traganje, pronalaženje i praćenje podmornica neprijatelja, za nanošenje udara po brodovima i plovilima kako na moru tako i u bazama, za podršku borbenim dejstvima kopnene vojske, kao i podršci iskrcavanjima morskog desanta.

Baltičke korvete projekta 20380 „Postojani“, „Čuvar“, „Snalažljivi“, „Okretni“ poseduju najnovije naoružanje, stels tehnologije, koje su integrisane u jedinstveni borbeni sistem pomoću komandnih i bojevih punktova. U toku je formiranje diviziona raketnih brodova „Bujan-M“ najnovijeg projekta 21631, opremljenih raketnim kompleksima „Kalibar“. NJihov stariji brat - „Gejzer“, projekta 12341 sa protivbrodskim krstarećim raketama „Malahit“ - uspešno rešava sve zadatke na moru. Baltičko more sa njegovom relativno malom akvatorijom posmatra se kao najadekvatnija operativna pozornica za korišćenje brodova ove klase. Nedavno je na baznom minotragaču nove generacije „Aleksandar Obuhov“ projekta 12700 bila podignuta Andrejevska zastava. Ovaj jedinstveni brod ima najveći trup na svetu (dužina 62 metra) od monolitnog fiberglasa, na koji ne reaguju mine koje hvataju elektromagnetsko polje metalnih brodova. Minotragač, je opremljen savremenom opremom za traženje i uništavanje mina, uključujući i podvodne aparate na daljinsko upravljanje. Kalinjingradska vojna grupacija pojačana je kopnenim raketnim kompleksima „Bastion“ i „Bal“. Na bojevom dežurstvu se nalazi i divizion operativno-taktičkih raketnih sistema „Iskander-M“. Osim toga, u regionu se nalaze i tri puka zenitnih raketnih sistema S-300 i jedan puk S-400.

Operativni prostor

Baltička flota Rusije je nedavno obeležila 314. rođendan. Kao i pre tri stoleća, mornari baltičke flote su suočeni sa neprijateljem, a tačnije - neprijateljskim vojnim blokom. U Estoniji su 8. maja počele najveće u novijoj istoriji zemlje multinacionalne vežbe uz učešće oko devet hiljada vojnika i ratne tehnike alijanse. Bezmalo u isto vreme startovale su vežbe NATO-a u Poljskoj, koje modeliraju hibridni rat, razume se, protiv Rusije. Nažalost, na Zapadu ne planiraju uspostavljanje dobrosusedskih odnosa. Obećavši zaštitu od nepostojeće „ruske pretnje“, Sjedinjene Države upućuju tenkovsko-oklopne jedinice u zemlje Baltika, Poljsku, Rumuniju i Bugarsku, pretvarajući ih u placdarm za agresiju. STRATKOM u Kongresu SAD predlaže da se Rusija „iscedi do kraja“. Na „poziciju sile“ Rusija je uvek odgovarala na adekvatan način, oslanjajući se na potencijal dva njena glavna saveznika - kopnene vojske i mornarice. Baltička flota se nalazi u sastavu Zapadnog vojnog okruga, to je jedna od glavnih baza ratne mornarice za obuku i probe u Rusiji, poseduje najrazvijeniju od svih mornarica u Rusiji infrastrukturu za obuku. Pošto ratna mornarica Rusije u narednoj godini računa da dobije 40 ratnih brodova i brodova za logistiku, to znači da će se nastaviti širenje bojevog sastava i operativnih mogućnosti Baltičke flote. Oružje NATO-a nemoćno protiv „Armate“. Više o tome čitajte OVDE. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miroslav Lazanski- Gospodar Crnog mora "Admiral Kuznjecov" 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA