Najnovije

UZBUNA U JAPANSKOM MORU! Kim DŽong Un zarobio rusku jahtu!

Jahta „Kataleksa“ sa tri člana posade na brodu nalazi se u severnokorejskoj luci Radžan, saopštio je Sputnjiku portparol Ambasade Rusije u Severnoj Koreji Denis Samsonov.

Kim DŽong Un (Foto: Jutjub)

„Korejska strana je saopštila da se jahta nalazi u luci Radžin. Ona je tamo stigla oko 15 časova po srednjoevropskom vremenu. U Ambasadi je formiran štab na čelu sa savetnikom-izaslanikom Aleksandrom Minajevima, a ambasador Aleksandar Macegora se lično bavio svim pitanjima u vezi sa jahtom ’Kataleksa‘“, izjavio je Samsonov.
Prema njegovim rečima, severnokorejske vlasti zasad nisu objasnile na koji način se jahta našla na njihovoj teritoriji.
U Radžin je stigao generalni konzul Rusije u Čongđinu Jurij Bočkarjev. Diplomata namerava da razgovara sa članovima posade „Katalekse“, dodao je portparol diplomatske misije.
Ranije je ruska ambasada „izrazila zbunjenost“ zbog izjave Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje da je jahta zadržana dok je plovila Japanskim morem i tako narušila državne granice te zemlje. Samsonov, sa druge strane, kaže da je jahta zadržana na području koje je najmanje 80 kilometara udaljeno od obala Severne Koreje.
Ranije je u Morskom koordinaciono-spasilačkom centru Vladivostoka saopšteno da je jahtu zadržao severnokorejski brod u zapadnom delu Japanskog mora. Rukovodilac jaht-kluba „Alije parusa“ u Vladivostoku Artjom Moisijenkov naveo je da se posada vraćala u Primorje nakon dvomesečnog remonta u Japanu.
Prema Konvenciji o pravu mora Ujedinjenih nacija iz 1982. godine, teritorijalne vode pružaju se 22,2 kilometra od obale. Ukoliko ruska jahta nije prišla na tu daljinu, nije moglo da dođe do kršenja državnih granica Severne Koreje. Pogledajte OVDE video kako su Huti u noćnom napadu razorili saudijski brod, kojeg je stravična eksplozija poslala na dno Crvenog mora. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Može li Severna Koreja da potopi američki nosač aviona?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA