Najnovije

Pariz udario na Islamsku državu

PARIZ- Francuska je počela da bombarduje Islamsku državu na teritoriji Sirije. Predsednik ove zemlje Fransoa Oland je na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku precizirao da je u nedelju u akcijama učestovavlo šest francuskih aviona, koji su u potpunosti uništili trenažni kamp u Deir ez Zoru na istoku Sirije. Reč je o ciljanim napadima, a ne o masovnoj kampanji bombardovanja.
Oland (Foto: JuTjub)

Oland (Foto: JuTjub)

Prema informacijama koje prenose francuski mediji, francuske vazdušne snage započele su bombardovanje još u četvrtak u oblasti oko grada Rake. Jelisejska palata je objavila saopštenje u kom se ističe da je operacija započela na osnovu informacija sakupljenih u vazdušnom nadgledanju koje traje već dve nedelje. Premijer Vals je naglasio da je Francuska odlučila da bombarduje mesta u ID na kojima se pripremaju atentati u Francuskoj. Francuska armija je u ovim akcijama integrisana u američku komandu. Jelisejska palata je u saopštenju poručila da za sirijski haos mora da se pronađe globalno rešenje i da civilno stanovništvo treba da bude zaštićeno od svih vrsta nasilja, Islamske države i drugih terorističkih grupa, ali takođe i od, kako se ističe, smrtonosnih bombardovanja Bašara el Asada. Jelisej je pozvao da se utvrdi tranziciona politika, koja bi uključivala elemente vlasti i umerene opozicije. To je praktično prvi put da je Francuzima prihvatljiva i saradnja s vlastima u Damasku u aktuelnom sukobu.

Poginuo i 50. Albanac

Dok ceo svet izveštava o spremnosti međunarodne zajednice da se zajedno uhvate ukoštac sa pretnjom zvanom ID, iz Prištine stiže vest da je Bekim Muljoli iz naselja Vranjevac ubijen u Siriji, boreći se na strani Islamske države. On je 50. Albanac sa KiM koji je u redovima ID ostavio kosti. Interesantno je da je Muljoli u Siriju otišao iz kućnog pritvora, koji mu je sud odredio nakon 14 meseci provedenih u prištinskom istražnom zatvoru. On je uhapšen petog novembra 2013. godine, sa grupom islamista pod sumnjom da su organizovali terorističke grupe ID za udare po Kosovu.
Pročitajte još:PUTIN: Ako CIA kaže nešto za mene, biće da je tako (VIDEO)Zašto će Asad iz rata izaći kao pobednik?
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA