Najnovije

BESNI RAT SAD I IRANA: Sledi veliki okršaj nuklearnih sila na Bliskom istoku!

Rat između Irana i SAD besni u Siriji. Sukobi između dve zemlje traju od prošlog meseca, a poslednji incident u nizu dogodio se kad je američki avion srušio iranski dron nad Sirijom.

Američka vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

ID ide u drugi plan

Lovac F-15 oborio je dron "šahid-129 UAV" kod južnog sirijskog grada El Tanf, koji se nalazi blizu granica sa Jordanom i Irakom. U tom području smeštena je i baza američkih specijalaca koji obučavaju sirijske pobunjenike, u čijim redovima su i teroristi.
- Taj dron, koji je nosio i oružje, obavljao je neprijateljske aktivnosti. Naša koalicija ne želi rat sa sirijskim režimom niti sa ostalim provladinim borcima, ali neće oklevati u odbrani naših partnera od bilo kakve pretnje - navela je američka komanda.
Rušenju drona prethodilo je iransko raketiranje sirijskih militanata, koje podržava Amerika. Teheran, saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada, koji ima i svoje borce u redovima sirijskih provladinih snaga, u nedelju je ispalio šest balističkih raketa srednjeg dometa na, kako je navedeno, teroriste u Der-ez-Zoru.
Portparol Revolucionarne garde general Ramezan Šarif naveo je da je napad bio koordinisan sa Damaskom. On je dodao da je raketiranje izvedeno u znak osvete zbog terorističkog napada na parlament i mauzolej ajatolaha Homeinija u Teheranu, koji se dogodio 7. juna.
To, međutim, nisu jedini incidenti između Irana i SAD u Siriji. Tokom maja, Amerikanci su tri puta gađali militante koje podržava Teheran, a koji se bore na Asadovoj strani. Svi ti napadi dogodili su se u okolini grada El Tanfa, a stradalo je najmanje 50 boraca, dok su uništene značajne količine municije, oružje i borbena vozila. 
Takođe, borbeni avioni SAD srušili su još jedan iranski dron, takođe, u El Tanfu, i to 8. juna.
Zbog sve češćih sukoba između SAD i Irana, stručnjaci upozoravaju da bi rat između dve zemlje mogao da eskalira.
- Američki predsednik Donald Tramp još je tokom kampanje najavio čvrst stav prema Iranu. kritikovao je Obaminu "mekanu politiku" koja je Iran ponovo učinila velikom silom u regionu. Zbog toga je na svoj prvi put u inostranstvo otišao u Saudijsku Arabiju, koja je najveći neprijatelj Teherana i najavio kompletnu izolaciju Irana. Veruje se da je tamo dogovorio i strategiju za rat sa Iranom koji je, kako se čini, već počeo - objašnjavaju stručnjaci.
I Ilan Goldenberg, bivši zvaničnik Stejt departmenta, upozorava da bi rat mogao da poprimi velike razmere ukoliko se sukobi između SAD i Irana nastave.
- Teheran neće još dugo tolerisati američku podršku grupama koje Iran smatra teroristima. Sirija bi uskoro mogla da postane poprište krvavog rata između dve nuklearne sile, u kojem ne znam kako bi SAD prošle - kaže Goldenberg.
S njim je saglasna i DŽenifer Kafarela, ekspert za konflikte na Institutu za izučavanje rata. Ona smatra da bi vrlo brzo borba protiv ID mogla da padne u drugi plan.
- Uskoro bismo mogli da gledamo veliki rat između Irana i SAD u Siriji. To će potpuno baciti u senku rat protiv ID- smatra Kafarela.

Rusi neće stajati po strani

Stručnjaci ističu da ne treba zanemariti ni to što je Rusija u ponedeljak prekinula komunikaciju sa SAD u Siriji i najavila da će ubuduće rušiti američke avione nakon što je Pentagon srušio sirijski borbeni avion kod El Tanfa.
- Moskva ne želi da se meša u tuđe konflikte, ne želi rat ni sa kim. Međutim, ukoliko njene trupe u Siriji budu ugrožene, Rusi će se umešati. Ako se to bude dogodilo, rat u Siriji postaće najrazorniji dosad - ističu analitičari.
Pogledajte OVDE novu zasedu neustrašivih Huta.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dron snimio iranske raketne udare na teroriste u Deir ez Zoru
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA