Najnovije

Zbog top modela, terase i spavaće sobe na pomolu ozbiljan diplomatski skandal Srbije i Britanije

Mislio sam da je to uobičajena letnja šala britanskih novina, znate ono kada leti počnu da padaju tiraži pa hajde da izmislimo nekakvu ludost da prodamo novine. Kad ono, nije tako, stvar je postala ozbiljna i između Velike Britanije i Srbije na pomolu je ozbiljan diplomatski incident.

Miroslav Lazanski (Foto: mc.rs)

piše: Miroslav Lazanski Naime, prema pisanju britanskog „Dejli mejla“, ambasador Srbije gospodin Ognjen Pribićević najavio je žalbu britanskom Ministarstvu spoljnih poslova uz tvrdnju da su „ugroženi njegova privatnost i bezbednost“.
Tako piše „Dejli mejl“, a problem se pojavio kada je komšinica našeg ambasadora, bivši top model i manekenka Sofija Hamilton, odlučila da nadograđuje svoju vilu čime bi sa novom terasom dobila dobar pogled na sve što se događa kod komšije Pribićevića.
Britanski mediji dalje navode kako je ambasador Srbije u pismu londonskom veću Kensingtona i Čelzija najavio obraćanje Forin ofisu u kojem se kaže da „ako ledi Sofija Hamilton izgradi svoju terasu, to će onda ona i njeni gosti moći da vide sve šta se dešava u mojoj bašti i spavaćoj sobi i to će narušiti moju privatnost, ugroziti i bezbednost u srpskom diplomatskom predstavništvu, a sve to bi moglo da izazove haos u svakodnevnoj aktivnosti ambasade Srbije u Londonu“.
Nesumnjivo je da su ovo ozbiljne optužbe na račun ledi Hamilton. Pre svega, iz pisanja britanskih medija nije jasno je li reč o ambasadi Srbije, ili o rezidenciji ambasadora Srbije? Jer, ako se ekselencija Pribićević poziva na eksteritorijalnost njegove spavaće sobe, u koju ledi Hamilton ne bi smela da ima pogled, ta eksteritorijalnost spavaće sobe u rezidenciji ne važi. Važi samo u ambasadi Srbije. Odnosno, spavaća soba ekselencije Pribićevića jeste Srbija samo ako je ta spavaća soba u ambasadi, ali nije Srbija ako je u rezidenciji. Osim ako rezidencija nije vlasništvo Srbije, a koliko znam nije. Tom logikom dolazimo do pitanja: da li to ambasador Srbije u Londonu spava u ambasadi, ili u rezidenciji? Da li pogled u spavaću sobu ekselencije u rezidenciji izaziva haos u svakodnevnom radu ambasade Srbije u Londonu? Šta ćemo sa pogledom ledi Hamilton na baštu ekselencije Pribićevića, da li i to ugrožava bezbednost ambasadora i ambasade? Konačno, gde je ta bašta – staklenik, u ambasadi, ili u rezidenciji?
Da li se, zapravo, u bašti obavljaju svi tajni razgovori našeg osoblja u Londonu? Je li bašta ekselencije Pribićevića u stvari „gluva soba“. Jer, u blizini je nekadašnja Čerčilova kuća, a ser Vinston je voleo da tajne razgovore obavlja upravo u bašti. Dok mokri...
Stvari nisu nimalo naivne i naše službe bezbednosti trebalo bi da se pozabave ovim slučajem. Pogledao sam fotke ledi Hamilton, top model je opasna špijunka, em joj je muž milijarder i bankar Hašem Aruzi. Može da znači, al ne mora „da bidne“. Jer, ako je u pitanju samo pogled ledi Hamilton, njen lični pogled na spavaću sobu naše ekselencije u Londonu, ne vidim razloga za uzbunu, meni to ne bi smetalo. Pretpostavljam da i gospodinu Pribićeviću to ne smeta, a ako mu smeta valjda ima zavese u spavaćoj sobi...
Druga je stvar bašta, jer bašta nema zavese. Doduše nije ih imao ni Čerčil. Dok je mokrio. Istina, on je koristio baštu zbog Hitlerovih špijuna, a ledi Hamilton to nije. No, ako ona na svoju, moguće novoizgrađenu, terasu pozove društvo na parti, a u tom društvu se slučajno nađu i pripadnici Mi-5, e onda priča postaje ozbiljna. Mi-5 može da špijunira spavaću sobu ekselencije Pribićevića u rezidenciji, što nije narušavanje suvereniteta Srbije, ali nije pristojno i džentlmeni to uglavnom ne rade. Ako je spavaća soba u ambasadi, špijuniranje svih aktivnosti u toj sobi jeste gruba povreda suvereniteta Srbije i ambasador Pribićević ima pravo da se ljuti i protestuje. Ipak, šta god da ustanove u spavaćoj sobi, u Velikoj Britaniji je to odavno normalno, Britance u spavaćoj sobi ne možete da iznenadite. Ili, da vas oni oko toga ucenjuju. Taman posla, jer, i mi smo, u međuvremenu, postali moderni.
Bašta je malo drugačiji slučaj, pošto pretpostavljam da naša ekselencija poverljive razgovore, ipak, ne vodi u spavaćoj sobi. Ni u ambasadi, ako je „ložnica“, kako bi rekla bivša nam braća Hrvati, tamo, ali ni u rezidenciji. Ne lože Britanci zbog „ložnice“. Bašta je, zapravo, problem fotografisanja. Mogu da vas uhvate u trenutku opuštanja. Nije zgodno. Ali „San“ je svojevremeno objavio i fotku kraljice kako čačka nos. Demokratija je to.
Bilo kako bilo, najnoviji srpsko-britanski spor oko spavaće sobe i bašte samo je nastavak onoga što su nam Britanci napravili 22. aprila 1999. godine u dva sata posle ponoći. Lansirali su sa nuklearne podmornice S-106 „Splendid“, u vodama Otranta, dva „tomahavka“ na rezidenciju Slobodana Miloševića u Užičkoj 15. Istog dana NATO je saopštio „da to nije bio napad na predsednika SR Jugoslavije, već pokušaj da se odseče glava njegove vojske“.
Ekselencijo, zašto ne pozovete ledi Hamilton na čaj, onako u pet popodne u bašti. I dogovorite se. Srbin ste... Englezi beže iz EU, a vas ubeđuju da idete tamo, kaže Rogozin. Pročitajte i pogledajte OVDE njegov ekskluzivni intervju koji je dao u Beogradu.  Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte MiG-31, od njega je u strahu ceo svet
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA