Najnovije

ROGOZIN O NAORUŽAVANJU SRPSKE VOJSKE: Spremili smo tor, buk i S-300,

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin poručio je da je Moskva spremila moćne sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) "tor", "buk" i S-300 i da sada samo od Srbije zavisi koji će od njih biti isporučeni našoj zemlji!

Ilustracija (Foto: TASS/Pravda)

Rogozin, koji je jedan od najbližih saradnika Vladimira Vladimiroviča Putina, u obraćanju novinarima na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu rekao je da Rusija "nema ograničenja za Srbiju". Prema njegovim rečima, sada je Beograd na potezu pošto pitanje isporuke raketnih sistema zavisi samo od srpskog budžeta i od strategije odbrane naše zemlje.

Uskoro dogovor

Dmitrij Rogozin je naglasio da je sve oružje i oprema za koje je naša zemlja zainteresovana spremno za isporuku u najkraćem mogućem roku.
- Srbija je prilično zainteresovana za stvaranje protivvazdušne odbrane za borbu izbliza i sa srednje udaljenosti, dakle za sisteme "tor" i "buk". Sistemi S-300 i S-400 projektovani su za borbu znatno daljeg dometa i mnogo su skuplji. Pitanje isporuka ruskih PVO sistema zavisi od budžeta koji je Beograd spreman da obezbedi i potroši, ali i od vaše strategije. U svakom slučaju, mi nemamo ograničenja za Srbiju - naveo je Rogozin.
Niko od zvaničnika nije  hteo da komentariše ove navode. Ipak, više izvora u vrhu vlasti nezvanično nam je potvrdilo da će uskoro biti dogovorena isporuka ruskih PVO sistema, ali nisu hteli da otkrivaju nikakve druge detalje.
S druge strane, stručnjak za terorizam i ekstremizam Marija Đorić kaže da je rusko oružje velika šansa za našu zemlju.
- Sistemi "buk" i "tor" služe za borbu izbliza i sa srednje udaljenosti, dok je S-300 namenjen za 
borbu daljeg dometa. Sa sistemom S-300 Srbija bi znatno ojačala odbrambeni sistem, ali je veliki problem što on mnogo košta i u nabavci i kasnije u održavanju i opsluživanju. Ipak, Srbija je jedini iskreni prijatelj Rusije na ovim prostorima, te će se verovatno napraviti povoljan međudržavni aranžman - uverena je Đorićeva.

Iskreno savezništvo

Vladan Glišić, lider Narodne mreže, ocenjuje da je Rogozin svojom izjavom ponovo potvrdio čvrsto savezništvo Moskve sa Beogradom.
- U trenutku kad je Amerika pokazala da Srbiji sprema novi petooktobarski prevrat, pošto je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji okupio "opoziciju" i dao joj podršku i za primenu nasilnih metoda, Rusija je spremna da nas naoruža kako bismo mogli da branimo narod na Kosovu i u RS. Opet se jasno vidi ko nam je prijatelj, a ko ono drugo - zaključuje Glišić.

DAČIĆ: Sankcije Rusiji nikad!

Vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić sastao se juče u Sankt Peterburgu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kojem je preneo stav da Srbija nikada neće uvoditi sankcije protiv te zemlje.
- Rekao sam da prijatelji ostaju prijatelji i da nikada nećemo uvoditi sankcije Rusiji - rekao je Dačić, dok je Lavrov najavio da će u ponedeljak u Beograd doputovati šef ruske Dume Vjačeslav Volodin.
Mejer opet prekraja granice i tvrdi da Vučić neće učiniti ništa što bi moglo da uvredi EU ili SAD!Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trenutno naoružanje vojske Srbije  - surovi podaci
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA