Najnovije

AKO ZATRAŽE LUKU BAR... Evo zašto je ulazak Crne Gore u NATO bolan po Rusiju

Od danas Crna Gora i zvanično postaje članica Severnoatlantske alijanse (NATO). Činjenica da je ova mala balkanska država postala njen deo značajna je za Alijansu pre svega jer sada ona kontroliše ceo Jadran. Na taj način je NATO zadao veliki udarac Rusiji jer joj je uskratio mogućnost uticaja na jednom od toplijih evropskih mora.

Donald Tramp baca crnogorskog premijera Duška Markovića kao vreću (foto: Jutjub printskrin)

Učlanjenju Crne Gore u NATO prethodili su konflikti te države sa Rusijom koja je dugo imala veliki uticaj na nju. Otkako se crnogorska vlada okrenula Zapadu, počele su nesuglasice koje su kulminirale crnim listama na obe strane i optužbama Crne Gore da je Rusija umešana u neuspešni atentat na bivšeg premijera Mila Đukanovića. Izvor blizak ruskoj diplomatiji tvrdi da su na crnoj listi u Rusiji svi članovi Vlade, poslanici crnogorskog parlamenta - njih 46 koji su glasali za Protokol o pristupanju NATO, kao i direktori većih državnih kompanija.
Rusija, koja je donedavno bila jedan od glavnih ulagača u Crnu Goru i čiji su stanovnici rado letovali u Crnoj Gori, sve više brani uvoz crnogorskih proizvoda i pozvala je svoje građane da više ne putuju u tu zemlju.
I dok pojedini Crnogorci strahuju da će osiromašiti zbog sve lošijih odnosa Rusije i Crne Gore, drugi smatraju da će članstvo u NATO biti dobar potez koji će učiniti zemlju bezbednijom i manje podložnom uticajima političara iz drugih zemalja.
- Članstvo Crne Gore u NATO-u neće rešiti unutrašnje probleme države. Ono je neophodno, ali ne i dovoljno da stabilizuje i konsoliduje demokratiju u Crnoj Gori - stav je Januša Bugajskog iz vašingtonskog Centra za analizu evropske politike.
On je crnogorskom državnom radiju kazao da je ubeđen da Rusija "neće lako dići ruke od Crne Gore i suseda" i da će "na razne načine pokušavati da potkopa crnogorsko članstvo u NATO-u".
- Rusija pod Putinom neće tako lako odustati od zemalja regiona zato što Putin želi veliku Rusiju, mali Zapad - kazao je Bugajski.
Šta će Crna Gora dobiti od članstva u NATO ostaje da se vidi. Za sada je jasno da je NATO ostvario svoj cilj. Iako Alijansi ne znači nešto mnogo malobrojna crnogorska vojska, znači joj pre svega njen položaj.
Naime, brodovi NATO do sada su mogli da plove svuda između Gibraltara i Istočne Turske, ali je jedan deo Jadrana bio van njihovog domašaja.
NATO sada kontroliše celu evropsku sredozemnu obalu, što se Rusiji nikako ne dopada naročito ne u pogledu njenih planova u Siriji. Pošto je sada i Crna Gora u sklopu NATO, ne postoje nikakve šanse da Rusija može da stacionira svoje brodove u toj zemlji, već mora da ide okolnim putevima.
Podsetimo, Rusija je još 2013. godine bila zainteresovana da koristi usluge crnogorskih luka za svoje ratne brodove, ali je Podgorica tada rekla ne.
Ranije ove godine je crnogorski premijer Duško Marković rekao da Crna Gora može NATO-u da ponudi veoma moćnu Luku Bar što je prvi put da visoki državni zvaničnik na neki način spominje mogućnost ustupanja dela teritorija Alijansi.
- Ova luka je strateški važna za protivnike NATO-a, posebno nakon konflikta u Siriji kada je Rusija počela da traži dobru morsku bazu u toplijim morima - kazao je Marković u intervjuu za "Tajm".
NJegova izjava je naišla na protivljenje čak i kod dela stanovništva koje je podržalo članstvo u NATO.
Ukoliko NATO zatraži Luku Bar, kako stvari stoje, verovatno će je i dobiti. Prvi potez Rusije nakon ulaska Crne Gore u NATO možete saznati OVDE.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Podsetimo se dubokog poštovanja koje je u NATO sedištu Tramp pokazao prema najnovijem vojnom savezniku svega desetak dana pre prijema u tu organizaciju
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA