Najnovije

PRVA NASILNICA IZBAČENA IZ KUĆE: Žena sa Čukarice tukla muža, izletela na 30 dana!

Prva žena kojoj je izrečena mera po novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici stanovnik je beogradske opštine Čukarica. NJoj je policija, odmah na terenu, izrekla hitnu meru zabrane prilaska bivšem partneru kontaktiranja s njim. Kako saznaju Novosti, incident se desio u noći između 5. i 6. juna, kada je izbila svađa u kojoj je žena udarila bivšeg muža.

Ilustracija (foto: Jutjub printskrin)

Od 1. juna, kada je Zakon stupio na snagu, izrečeno je nekoliko desetina hitnih mera, od kojih samo prvog dana više od 10. Precizni podaci o tome znaće se do kraja nedelje. Policija je izricala mere iseljenja iz stana i zabrane kontaktiranja i prilaska. Ove druge uglavnom kada su u pitanju partneri ili članovi porodice koji ne žive zajedno.
Već drugog dana primene propisa, u Obrenovcu je izrečena zabrana kontaktiranja i prilaska jednom policijskom službeniku, dok je u Zemunu, posle svađe oca i sina, ista mera izrečena sinu. Dešavalo se i da ljudi sankcije ne shvate ozbiljno, pa da zbog toga završe iza rešetaka. Tokom jučerašnjeg dana dvojica njih završila su zbog kršenja hitnih mera u zatvoru - u Bajinoj Bašti i Prijepolju.
- U prvim danima primene Zakona pokazalo se da su pravne norme uspešno oživotvorene u praksi i da zakonski model funkcioniše u različitim životnim situacijama - kaže, za “Novosti”, Radomir Ilić, državni sekretar Ministarstva pravde.
On podseća da je Zakon došao do pune primene već u prvim satima svog “života”, kada je, 1. juna, izrečena mera udaljenja iz stana nasilniku iz Pančeva koji je batinao ženu. Samo za nekoliko sati, pošto je tu meru prekršio i vratio se, a žena pozvala policiju, sudija za prekršaje izrekao mu je pritvor od 30 dana. Time je država poslala jasnu poruku da će se zakon striktno sprovoditi, naglašava Ilić:
- Nadamo se da će koordinaciono telo razmatrati ovaj i slične slučajeve i pronaći najbolje rešenje za procesuiranje nasilnika i poboljšanje položaja žrtve. Uspešna primena zakona na samom početku pokazuje koliko je naše društvo do sada bilo slepo, gluvo i nemo na nasilje oko nas, koje se dešava našim majkama, sestrama, suprugama, braći... Ovo je veliki iskorak, a pune rezultate očekujemo narednih meseci, kroz povećan broj procesuiranih slučajeva.
To će značiti, kaže državni sekretar, da se na nasilje ne ćuti, već da se ono prijavljuje, a da država na prijave reaguje. Tako ćemo posle nekog vremena doći do cilja, odnosno do manjeg broja slučajeva nasilja, što će biti pokazatelj da je Zakon počeo da deluje preventivno.
- Do sada se, u sličnim slučajevima, posle intervencije policije, nasilnik vraćao kući i nastavljao da maltretira žrtvu, a ona je ostajala usamljena. Sada nema priliku da se vrati, žrtva dobija prostor da udahne vazduh, a država može da reši konkretne slučajeve kroz koordinaciona tela, krivične i građanske postupke - poručuje Ilić.
Sud potvrdio zabranu ženi
Prvoj ženi u Srbiji, Beograđanki sa Čukarice, danas je odlukom Drugog suda u Beogradu do 30 dana produžena mera zabrane kontaktiranja i prilaska bivšem mužu, sa kojim više ne živi u zajednici.
U pitanju je žena kojoj je, na predlog tužilaštva, sudija za prethodni postupak produžio policijsku meru zabrane kontaktiranja i prilaska žrtvi, rekla je Tanjugu portparol suda Irina Kovačević.
Obučeno 1.600 ljudi
Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova, sudovi, tužilaštva i Pravosudna akademija uradili su dobar posao i dokazali da su ozbiljno shvatili sedmomesečnu pripremu, kaže Ilić. U njoj je 1.600 policajaca, sudija i tužilaca obučeno za primenu Zakona, a materijalno i organizaciono su ih pomogli Britiš kaunsil i UNDP. Ali ako vam muž ostavi manje od 200 dinara dnevno, može u zatvor, čitajte OVDE.
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako vrela Brazilka mlati muža
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA