Najnovije

Budite na vreme spremni za letnji odmor - u sopstvenom dvorištu!

Dolaskom toplijih dana sve više razmišljamo o letu, i dalekim destinacijama za odmor. Ali, šta biste rekli na mogućnost da celo leto provedete na odmoru koji neće koštati čitavo bogatstvo? 

Evo i kako to da izvedete…

Šta ćemo raditi tokom leta..?

Ovo pitanje u sebi sadrži želje i očekivanja nestrpljivo sakupljane preko cele godine. Uvek se nadamo najlepšim dešavanjima i romantičnim uspomenama, upravo u tom periodu od desetak dana, negde kraj mora i jedrenjaka.

Sve je to divno i potrebno, ali ne zaboravimo da postoje i druge mogućnosti. 
Kako vam zvuči odmor u vlastitom vrtu, neograničenog trajanja?

Kako pripremiti dvorište za letnju sezonu?

Za odmor u vrtu vam ne treba mnogo toga. Uz malo ulaganja, vešte ruke i pregršt ideja, vaša porodica će uživati u letnjoj oazi sve dok vremenski uslovi to dozvoljavaju.

U nastavku članka donosimo neka rešenja koja možete jednostavno primeniti, bez obzira na veličinu i oblik dvorišta:

  • Odredite glavne tačke vašeg letnjeg vrta. To mogu biti: bazen, letnjikovac, zanimljiva cvetna leja, trambolina, teren za mini-golf… U pitanju su mesta oko kojih ćete grupisati ostale sadržaje i dešavanja. Pošto je reč o letnjoj sezoni, predlažemo da to bude bazen. Ukoliko ga već nemate, postavite ili ugradite bazen prema svojim mogućnostima, ali i potrebi na osnovu broja ukućana. Računajte da će taj broj uvek biti uvećan za dečije i vaše prijatelje, što daje draž i utisak pravog odmora. Oko bazena postavite ležaljke i suncobrane, ili neki drugi vid hladovine. Planirajte i mesto za roštilj kod organizovanja žurki kraj bazena.
     
  • Postavite trambolinu. Ova sjajna sprava pružiće sate i sate zabave i rekreacije kako deci, tako i odraslima. Trudite se da je zaklonite od direktnog sunca i pravilno postavite. Na trambolini deca mogu da igraju različite igre, za šta je dostupna i dodatna oprema, isprobavaju akrobacije ili jednostavno se zabavljaju skačući. Odrasli je mogu koristiti kao jednu od opcija za trening. Pored tramboline, deca mlađeg uzrasta će se svakako obradovati i toboganu i ljuljašci, koji će vreme provedeno u dvorištu učiniti još uzbudljivijim.   


     
  • Kod uređenja dvorišta za letnji period, razmislite o sadnji raznolikog cveća, biljaka i drveća koje će dodati boju i teksturu vašem dvorištu. Jarki cvetovi, kao što su lale, ruže i suncokreti, mogu stvoriti živopisnu atmosferu u vrtu. Pored toga, biljke koje privlače leptire i pčele, poput lavande, nevena i različitih vrsta bosiljka, ne samo da doprinose estetici, već i podržavaju lokalni ekosistem.
     
  • Kada je reč o aktivnostima u dvorištu, pored tramboline, bazena i roštilja, možete organizovati različite tematske događaje poput piknika, filmskih večeri na otvorenom ili mini turnira u sportskim disciplinama. Druženje sa porodicom i prijateljima tokom letnjih meseci može učiniti dvorište omiljenim mestom okupljanja. Mislite o postavljanju dovoljno udobnih stolica i baštenskih garnitura, kao i mesta za hladno osveženje.
     
  • Ne zaboravite na osvetljenje. Postavljanje svetiljki, lampiona ili dekorativnih sveća može stvoriti čarobnu atmosferu u vrtu tokom večernjih sati. Osvetljenje naglašava lepotu biljaka i dekorativnih elemenata, a istovremeno pruža funkcionalnost i sigurnost za noćne aktivnosti.
     
  • Uključivanje muzike u dvorišna dešavanja može dodatno poboljšati ugođaj, i podstaći pozitivno raspoloženje. Postavljanje spoljašnjih zvučnika, ili korišćenje prenosivih uređaja za reprodukciju muzike, može pružiti zvučni ambijent koji će dopuniti druženje i atmosferu.
     
  • Što se tiče održavanja vrta, redovno zalivanje biljaka, košenje trave i higijena bazena, su ključni elementi za čuvanje dvorišta u lepom i funkcionalnom stanju tokom leta. Takođe, uklanjanje insekata, redovno čišćenje roštilja i održavanje tramboline su takođe važni aspekti.

Sada ste spremni da dočekate leto u svom vrtu punom raznovrsnih aktivnosti, i uživate u prirodi, sunčevim zracima i druženju sa porodicom i prijateljima. Bez obzira da li ste se odlučili za trambolinu, bazen, roštilj i sve ostalo uz to, ili samo želite da se opustite u tišini i lepoti prirode, važno je da vaše dvorište bude uređen i funkcionalan prostor, u kome ćete se osećati udobno i prijatno, i želeti da provedete svaki slobodan trenutak.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA