Najnovije

DAČIĆ: Ni evropski put Srbije ne može poremetiti naše odnose sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama

Evropski put Srbije ničim se ne suprotstavlja njenim prijateljskim odnosima sa drugim zemljama, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitan da komentariše poziciju Srbije u odnosu na EU, NATO i Rusku Federaciju.

Dačić (Foto: JuTjub, Pravda)

Dačić je takođe podsetio da se srpska politika o tim pitanjima nije menjala. - Mi jesmo opredeljeni za evopski put, jer smatramo da je to u najboljem interesu građana Srbije. Sa druge strane mi imamo i svoje druge strateške ciljeve i prioritete, kao što je očuvanje našeg suvereniteta i integriteta, kao što je princip vojne neutralnosti i naše zalaganje za unapređenje odnosa sa tradicionalnim prijateljima kao što su Rusija i Kina i niz drugih zemalja, naveo je Dačić. On je pored Rusije i Kine istakao prijateljske odnose sa Indijom, brojim afričkim i latinoameričkim zemljama koje nas, kako je napomenuo, podržavaju kada je reč o našem teritorijalnom suverenitetu i integritetu, odnosno o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije. - Predsednik Aleksandar Vučić se nalazi u značajnoj poseti SAD i već je rekao da će izneti naše stanovište koje predstavlja ruku pruženu za saradnju svima, koja podrazumeva partnerstvo. Mi u skladu sa tim nemamo razloga da menjamo naše stavove, rekao je Dačić.

O statusu Humanitarnog centra

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić rekao je danas da će Vlada Srbije u narednom periodu raspravljati o davanja diplomatskog statusa pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu, uz opasku da je ta tema veoma ispolitizovana. - Ta tema je dosta ispolitizovana i dovedena do tog nivoa, do mnogo višeg značaja nego što jeste, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara pred sednicu GO SPS Aleksinca, kojom je predsedavao. Prema rečima Dačića, u ovom slučaju treba voditi računa o stavovima raznih zemalja o pitanju diplomatskog statusa za RHC, ali i o našim nacionalnim interesima. - O tome će se izjasniti Vlada Srbije u narednom periodu, rekao je Dačić. A šta je, prema Dačićevim rečima, Srbija spremna da uradi zarad otvaranja poglavlja, pročitajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je Dačić video godinu svog predsedavanja OEBS-om, za arhivu organizacije (srpski)
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA