Najnovije

MANTER: Evo zašto je promašena tema da se na Balkanu nadmeću Rusija i SAD

Bivši ambasador SAD u Beogradu i predsednik Istok - Zapad instituta Kameron Manter rekao je da su odnosi SAD i Srbije poboljšani, ali da su za našu zemlju najvažniji oni sa EU.

Kameron Manter (Foto: Jutjub)

Da li je priznanje nezavisnosti Kosova uslov za Uniju, o tome će Evropljani odlučiti, kaže Manter. Navodi da je promašena tema da se na Balkanu nadmeću Rusija i SAD.
Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je pre nedelju dana u Vašingtonu sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom o odnosu Srbije i Amerike, kao i odnosima u regionu.
Govoreći o tom sastanku, Manter kaže da su utisci dvojaki. Prvo, kako kaže, bilo je bitno podsetiti Amerikance na ovaj deo sveta. "Amerika se povukla poslednjih godina sa Balkana, što nije dobro. Imamo novog predsednika Trampa koji je malo usporen da se usmeri na neke posebnosti regiona, nije imenovao ni zvaničnike u Stejt departmentu koji bi trebalo da se bave Evropom i ovim delom sveta ..."
Prva važna stvar posete je da podseti Vašington na ovaj deo sveta kojim se treba baviti, drugo je lični kontakt, kaže.
Kakav će biti odnos Amerike s Rusijom, to niko od nas ne zna. Ali, kako je istakao, to je samo jedan, prvi korak u seriji koja treba da se desi.
Naveo je da je pomoćnik državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji bio prisutan u ovom delu sveta i da je bio aktivan.
Manter je mišljenja da će Tramp nastaviti Obaminu politiku kad je u pitanju ovaj deo sveta i pristup Balkanu. "Mislim da su politike veoma jasne - da se podstaknu Srbija i njeni susedi na putu ka Evropi, a to je politika i srpske vlade... To nije lako, treba reformisati zemlju, izgraditi dobre odnose sa susedima, to su sve teške stvari za Srbiju... To želi i Amerika, to je bila politika i pre deset godina, kada sam ovde bio ambasador i to će se nastaviti", ocenjuje Manter.
Komentarišući poziciju Srbije u odnosu na Rusiju i Ameriku, bivši ambasador SAD kaže da nije jasno ni to kakav će biti odnos dve velesile.
"Kakav će biti odnos Amerike s Rusijom, to niko od nas ne zna... Nismo sigurni kojim putem će ići odnos s Rusijom, da li će sarađivati na Bliskom istoku..."

"Investitori će doći ako imate vladavinu prava i poštujete ugovore"

Govoreći o tome koliko je Srbija privlačna za strane investitore, i za američke kompanije, kaže da su u vreme kad je bio ambasador u Beogradu imali manje firme i US Steel u Smederevu. Sada bih morao da vidim da li je atmosfera dobra, ne samo za američke kompanije, već i zapadnoevropske, navodi.
"Ako imate stabilnost, predvidljivost, vladavinu prava, dobro poštovanje ugovora, lakoću vođenja poslova onda će (investitori) doći ovde... Ali moramo videti, mi ćemo to istraživati, da li postoje problemi ovde i kako Istok-Zapad institut može da pomogne da se prevaziđu", rekao je.
Dodao je da će to biti ključ uspeha regiona - ta poslovna atmosfera koja je važna ne samo zbog američkih firmi već i drugih stranih investicija.

"Odnosi dve zemlje sada bolji, moja ambasada je bila spaljena"

Osvrćući se na odnose Amerike i Srbije, kaže da su se oni poboljšali u odnosu na vreme kad je on bio diplomata u našoj zemlji.
"Moja ambasada je spaljena, to nije bilo dobro vreme srpsko-američkih odnosa, to je bio kraj starog perioda, starog odnosa, kada je bilo ljudi u Srbiji koji su želeli da se vrate u istoriju... Sada nema kandidata koji ne žele put u Evropu... To je ono što je Amerika želela da vidi".
Kaže da ukoliko to dovede do tesnih evroatlantskih veza, i ako se razmotri dublje partnerstvo s NATO, biće još bolje.
Manter je naveo da su paljenje zgrade Ambasade SAD i slučaj Bitići pitanja koja će američki zvaničnici i diplomate stalno pokretati u razgovoru s ljudima ovde, a da mudro rukovodstvo treba da shvati da je to ključno za odnose dve zemlje.

"S Vučićem imate stabilnu Vladu"

U jednom intervjuu Manter je naveo da je predsednik Vučić ključan za stabilnost regiona.
"Stabilnost je temelj na kome gradite, a ono što imate u ovoj zemlji sa gospodinom Vučićem je stabilna vlada... Znamo da je Vučić dobio izbore nekoliko puta, njegova stranka je veoma moćna. Tako da postoji izvesna stabilnost, i na tome onda gradite sve drugo...", rekao je, upitan o toj izjavi.
Vučić ima reputaciju u Evropi i SAD kao čovek koji je glavni, i mi se nadamo da sa njim, kao privatni građani i kao zvaničnici, možemo raditi na svim onim pitanjima koji će od Srbije učiniti veliku evopsku zemlju".
Upitan da prokomentariše to što su pojedini tabloidi optuživali aktuelnog američkog ambasadora Kajla Skata da se mešao u izborni proces, rekao je da to ne pomaže srpsko-američkim odnosima, ali navodi da je toga bilo i kad je on bio otpravnik poslova u Beogradu.
"Kajl Skat je odličan ambasador i čestit je u svom načinu obraćanja kad govori o srpsko-američkim odnosima... Kad tabloidi tako pišu, to nije korisno, ni od pomoći i nadam se da će građani Srbije shvatiti da Amerika neguje pravo prijateljstvo prema Srbima", naveo je.

"Promašena tema da se ovde nadmeću Rusija i SAD"

Komentarišući odnose Srbije sa SAD i Rusijom, kazao je da ima mesta da naša zemlja ima dobre odnose sa obe države. "Znate šta su najvažniji odnosi za Srbiju? To su odnosi sa EU. To je prirodni dom Srbije, kulturno, privredno, politički... Evropa".
Kaže da takmičenje između Rusije i Amerike nikad nije doživeo kao tako snažno na ovim prostorima.
"Malo se igra sa napetošću kao kad se desi nešto kao u Ukrajini, ili oko energetske politike, ili oko proširenja NATO - to se odražava na zemlje regiona. Ali, za mene, ideja da je fokus ovde na Balkanu, da se tu nadmeću odnosi Rusije i SAD, ne, to je promašena tema... Poenta je da je ovo evropska zemlja, koja treba da bude u EU", naveo je.

"Put u EU može da traje dugo"

Govoreći o evropskom putu Srbije, rekao je da to može da traje dugo i da zavisi od toga šta se u zemlji uradi.
"Srbija će biti spremna za EU, kad bude spremna. Ne kad vam neko da birokratski datum. Kad otvorite poglavlja, ona treba da predstavljaju prave reforme", rekao je.
Dokaz spremnosti je ono što vi uradite u vašoj zemlji, dodaje Manter.
"To može da traje dugo, posledice ratova devdesetih su ozbiljan problem, i mi koji imamo simpatije za Srbiju, shvatamo da su to teške stvari, ali meriće se onim što uradite, a ne datumom koji vam da birokrata u Briselu", ističe.
Na pitanje da li je uslov za EU priznanje Kosova, bivši ambasador kaže: "Ako imate otvorene granice, bolju trgovinu, sporazume o obrazovanju, socijalnoj zaštiti, poštujete jedno drugom kulturu, istorijsko nasleđe, ako se razmenjujete - obe zemlje ulaze u EU, ako sprečavate to, obe zemlje idu natrag".
Da li je priznanje nezavisnosti uslov - o tome će Evropljani odlučiti, kaže Manter. "Ali, saradnja je apsolutni preduslov za napredak... Da obe zemlje nauče da sarađuju, da imaju koristi od saradnje - to je duh EU, i od toga svi imaju koristi", naglasio je.

"Institut je tamo gde ima teškoća, a na Balkanu ih ima"

Govoreći o Istok-Zapad institutu (EastWest Institute), Manter je naveo da je on globalan, da ima kancelariju u Moskvi, Briselu, Silicijumskoj dolini... "Devedesetih godina smo bili veoma aktivni u ovom regionu", dodaje.
Kaže da je institut onde gde su teškoće, a da ih na Balkanu ima. "Imaćemo kancelariju ovde (u Beogradu)... Bavićemo se pitanjima kao što su privredna integracija regiona, stabilnost regiona, stabilnost BiH i odnos Srba i građana Kosova, i svim drugim pitanjima koja se jave na terenu... To će biti naš dnevni red. Za sada gledamo gde možemo najviše da doprinesemo, gde možemo ubrzamo dijalog", rekao je. Manter je istakao da ideje vlada regiona mogu da predstave kao pošteni posrednici.
Pročitajte OVDE da li je i zašto američki državni sekretar Reks Tilerson pred ostavkom?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Manter je nedavno bio gost i TV B92. Kaže da je glavni cilj Amerike da Srbija ide ka EU.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA