Najnovije

OVO SU HRVATSKI JOKIĆI: Trojica najvećih talenata otkazali iz istog razloga! A pomislićete da Dražen i Kukoč nikad nisu?

"Gospodo košarkaši, zastava je svetinja, a himna je život. Nemali broj vaših vršnjaka nije doživeo vaše godine jer su položili živote da biste vi mogli igrati za Hrvatsku, a za Hrvatsku ne želite igrati'', tim se rečima Bruno Kovačević u junu 2007., dakle pre tačno deset godina, obratio četvorici tadašnjih reprezentativaca Hrvatske koji su, svaki zbog svog razloga, otkazali nastup na Eurobasketu u Španiji.

Nikola Jokić okrenuo leđa reprezentaciji (foto: Jutjub printskrin)

Kovačević je ''dezertere'' Vujčića, Bagarića, Giričeka i Andriju Žižića, bez ikakve dublje analize njihovih odluka i stvarne želje da sazna i drugu stranu priče, proglasio izdajnicima i u javnom eteru u udarnom terminu na četvoricu sportista bacio je fatvu, povlačeći paralelu s onim na što je svaki osvešteni Hrvat najviše slab – Domovinskim ratom.
Deset godina kasnije - deža vi
Deset godina kasnije, slična priča. Uoči Eurobasketa koji će se igrati u septembru takođe su trojica košarkaša otkazali poziv selektoru Petroviću: Mario Hezonja, Ivica Zubac i Ante Žižić, da bi se što bolje spremili za ono što ih na jesen čeka u najjačoj ligi sveta. Simbolično, jedan od ''izdajnika'' ponovno se preziva Žižić. Naime, za one koji je znaju, od pre neki dan novi centar Boston Seltiksa i jedan od najboljih mladih igrača na svetu, Ante Žižić, brat je Andrije Žižića, ''dezertera''s početka teksta. 
Pre deset godina otkazi trojice reprezentativaca, u dobroj meri potencirani recitalom Bruna Kovačevića izazvali su histeriju neviđenih razmera, tako da se nešto što je trebalo ostati isključivo u okvirima sporta odjednom pretvorilo u pravi lov na veštice.
Isto tako prestanimo u ovakvim situacijama zazivati duh pokojnog Dražena Petrovića jer to je tek tužno i perverzno.
Takođe, ti kojima su sad puna usta Dražena i njegova mitskog neodbijanja nijednog poziva za nacionalnu vrstu, bile u pitanju Olimpijske igre ili kvalifikacijski turnir u Vroclavu, trebali bi znati da je i Dražen jednom u karijeri doneo odluku gotovo identičnu onoj koju su donijeli Hezonja, Zubac i Žižić.
Za one koji ne znaju, i Dražen je jednom napravio istu stvar zbog kojih se danas osuđuju Zubac, Hezonja i Žižić.
Dražen je Eurobasket u Rimu 1991. propustio zbog klupskih obveza prema novom NBA klubu, NJu DŽerzi Netsima (u trening kampu pa potom u letnjoj ligi u Detroitu). Naime, kako bi izborio rolu startnog beka za sezonu 1991/1992., želeo je da ispoštuje dogovoreni letnji plan priprema u trajanju od 12 nedelja. 
''I Ivkoviću je jasno da je ovo za mene prelomno leto, da mi od igara u kampu Netsa zavisi status sledeće sezone, pa i kompletna NBA budućnost. Ne mogu reći da sam tužan što ne idem u Rim, važnije je da budem u NJu Jorku, ipak se radi o prekretnici. Ovo je prvi put u devet godina da propuštam jednu veliku reprezentativnu akciju. I dalje ostajem Plavi, s Ivkovićem je dogovoreno da budem u sastavu za OI u Barseloni. Za Rim su i bez mene dovoljno snažni, sigurno najjači u Evropi. Slična je situacija kao prošle godine kada smo uoči SP-a ostali bez Rađe. Svi smo se još više trudili da pokrijemo njegovo neigranje'', rekao je tada košarkaški Mocart. 
Dakle, Dražen nije preskočio Eurobasket u Rimu zbog političkih razloga, Divca i ''zastave'', baš obratno, Dražen nije otišao u Italiju tog leta jer se spremao za novi početak u Netsima. I to mu niko nikad nije zamerio. S pravom. Kao što nitko nije na stub srama pribio Tonija Kukoča zbog toga što je 1993. umesto s reprezentacijom na Eurobasketu u Nemačkoj, leto proveo trenirajući u Čikagu. Bobi Marjanović je pozvan ove godine u reprezentaciju, a da li će igrati zavisi od jedne stvari. Opširnije OVDE.
Izvor: index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Asistencija godine Nikole Jokića
Rekord karijere u NBA - 40 Jokićevih poena
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA