Najnovije

UHVATILA GA, KONAČNO: Kolinda se čak dvaput rukovala s Trampom i još ga zezala što ne zna da kaže "Krk" (FOTO/VIDEO)

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je danas u Varšavi sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i o odluci Arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske u Piranskom zalivu.

Kolinda i Tramp (foto: Jutjub printskrin)

 - Inicijativa triju mora nije inicijativa protiv nemačkog uticaja, Rusije ili američki trojanski konj u Evropi - saopšteno je iz kabineta hrvatske predsednika. Portal Index.hr preneo je da se predsednica Grabar-Kitarović uoči sastanka rukovala sa Trampom, a fotografiju rukovanja je odmah podelila na Tviteru.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas u Varšavi da Inicijativa Tri mora može pomoći u izgradnji energetske infrastrukture u srednjoj i istočnoj Evropi, spomenuvši i plutajući terminal tečnog prirodnog gasa (LNG) na ostrvu Krk u Hrvatskoj. - Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom ostrvu Krku - rekao je Tramp na otvaranju samita u Varšavi, na kojem su se okupili čelnici iz 12 zemalja srednje i istočne Evrope.

Kako je prenela agencija Hina, Tramp se pritom okrenuo prema hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović i zapitao je da li je ikad čula za taj projekt, i da li zna sve o tome. - Da, a mogu to i izgovoriti - odgovorila je Grabar-Kitarović aludirajući na Trampov izgovor reči Krk.
Hrvatska predsednica bi na marginama samita trebalo i bilateralno da se sastane s predsednikom SAD sa kojim će razgovarati o bilateralnim odnosima, uključujući odbrambenu saradnju,  o ugovorima o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, o izručenju, kao i o podsticanju trgovine i ulaganja, a važna tema biće i energetika i energetska sigurnost.
Inicijativa Tri mora zajednički je hrvatsko-poljski projekat pokrenut u leto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.
Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i delovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Letoniju, Litvaniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.  Hrvati drhte od srpskog naoružanja, pročitajte OVDE šta pišu njihovi mediji o tome. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA