Najnovije

ŠIKANIRAJU JE I RADNICI I UPRAVA: Brnabić krenula u rešavanje situacije u Fijatu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić trebalo je rano jutros da se sastane sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisavom Orbovićem i štrajkačkim odborom radnika fabrike Fijat u Kragujevcu, kako bi razgovarali o rešenju problema u jedinoj srpskoj fabrici automobila.

Brnabić između radnika i uprave (Foto: Vlada Srbije, JuTjub)

Sastanku je prisustvovao samo LJubisav Orbović a, iako su bili pozvani, predstavnici štrajkačkog odbora se nisu pojavili, uprkos tome što su svoj dolazak potvrdili kasno sinoć. Članovi Štrajkačkog odbora na sastanak sa premijerkom Anom Brnabić nisu otišli zato što su od odlaska u Beograd kasno sinoć odustali predstavnici sindikata Nezavisnost, rekao je za RTS predsednik Štrajkačkog odbora Fijata i predsedik Samostalnog sindikata, Zoran Marković. Marković kaže da je za sutra zakazana Skupština oba sindikata - Samostalnog i Nezavisnost, gde bi trebalo da se dogovore o uslovima za pregovore i u ponedeljak ih preciziraju sa radnicima. Predstavnici sindikata Nezavisnost odlučili su da ne idu posle sinoć održane sednice Odbora tog sindikata jer, kako je rekao za RTS Zoran Stanić, predsednik sindikata Nezavisnost u Fiajtu i član Štrajkačkog odbora, od poslovodstva nisu dobili pisane garancije o ispunjavanju minimuma zahteva što je uslov za prekid štrajka i praksa u Fijatovim fabrikama u Italiji. Zbog izuzetne važnosti koju fabrika Fijat u Kragujevcu ima za ekonomiju Srbije, za grad Kragujevac, domaće kompanije koje su angažovane od strane Fijata i za zaposlene radnike i njihove porodice, predsednica Vlade, nakon neuspešnog pokušaja inicijacije razgovora, naložila je da se započne sa pregovorima na najvišem nivou. To znači da će pregovorima posredovati lično predsednica Vlade i da u njima učestvuju menadžment Fijata iz Italije, poslovodstvo iz Srbije i predstavnici štrajkačkog odbora. Štrajkački odbor pozvan je da hitno uđe u pregovore i tako pokaže odgovornost prema radnicima Fijata i celoj Srbiji, jer Fijat čini važan deo domaće ekonomije. Današnji razgovori trebalo je da budu nastavak prvih razgovora koji su u četvrtak započeti na ličnu inicijativu premijerke Brnabić, sa ciljem da se štrajk prekine i nađe prihvatljivo rešenje za sve strane.

Na plate daju manje nego što dobiju od države

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija, čiji radnici već deset dana štrajkuju zbog niskih plata, za zarade zaposlenima potroši mnogo manje novca, nego što dobije iz državnog budžeta na ime raznih premija, subvencija, dotacija i donacija, prenela je Politika. Kako može da se vidi iz finansijskog izveštaja za 2016. naša država je kao suosnivač ove kompanije, u kojoj ima 33,33 odsto udela, uplatila na račun ove firme 3,78 milijardi dinara. Izdaci za zarade, sa druge strane, bili su za čak milijardu dinara manji i iznosili su svega 2,78 milijardi. Kako se, i zbog čega, srpska premijerka "izvlačila" kod ruskog ambasadora, pročitajte OVDE. Izvor: RTS, Politika, Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ne pomaže ni blokada pruge. Radnici Goše i dalje u štrajku
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA