Najnovije

LAVROV: Besramno ponašanje Vašingtona govori da...

Potezi Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa promovisanjem svojih ekonomskih interesa u Evropi uz korišćenje sankcija protiv Rusije, besramni su, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov (Foto: Sinhua)

- Poslednji paket antiruskih sankcija jasno je izazvao protivljenje u Evropi, jer je direktno napisano da gas treba da se kupuje iz Sjedinjenih Američkih Država, uprkos činjenici da je on mnogo skuplji. Držati Evropu u atlantskoj mreži i istovremeno razmišljati o interesima svojih energetskih kompanija, to se besramno radi korišćenjem metoda apsolutno nelojalne konkurencije, izjavio je Lavrov na omladinskom forumu "Teritorija smisla". - U uslovima kada se vodi borba za prevlast Zapada, naše američke kolege iskorišćavaju trenutnu situaciju, uključujući antiruske pristupe svojih saveznika unutar Evrope, kako bi, pre svega, držale Evropu u okvirima tzv. atlantske solidarnosti, tj. da bi očuvale značaj NATO-a, a istovremeno misle na svoje ekonomske interese, smatra Lavrov. Ruski ministar veruje da su sankcije koje su SAD uvele Rusiji sramne i da će ostati na snazi još dugo. - Što se tiče trajanja trenutne situacije, teško mi je da nagađam, očigledno to neće prestati sutra ili prekosutra. Verovatno pratite raspoloženje u Kongresu u Vašingtonu, raspoloženje im je ozbiljno, dugoročno. Svake godine Ministarstvo finansija (SAD) treba da podnosi neke izveštaje Kongresu o tome kako se ko ponaša u Rusiji, rekao je Lavrov.

O izborima u Rusiji

Moskva se nada da se nakon neosnovanih optužbi na račun Rusije za "mešanje u izbore", Sjedinjene Američke Države neće tako ponašati na izborima 2018. u Rusiji, izjavio je ruski ministar. - Nadam se, posle svih optužbi protiv nas, a da nije predat nijedan dokaz za ovih devet ili deset meseci, što u Vašingtonu tvrde o našem mešanju u te izbore, da će ih sama oštrina teme za američki establišment naterati da se ponovo zamisle, odgovorio je Lavrov na pitanje da li Rusija treba da očekuje strano mešanje na predsedničkim izborima 2018. godine. - A ukoliko se desi (mešanje), mi imamo naše zakone, postoji Bečka konvencija o diplomatskim odnosima koja propisuje vrlo konkretno šta smeju, a šta ne smeju da rade diplomatski predstavnici. Mi ćemo se rukovoditi njome i našim zakonima, istakao je on. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Na forunu "Teritorija smisla" učestvovao je i Vladimir Žirinovski
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA