Najnovije

REAKCIJE IZ SVETA: Kuda vodi Dačićeva "realpolitika"?

Ivica Dačić je ponovo pisao o "razgraničenju" na Kosovu, istakavši da je to trajno i brzo rešenje. Ipak, još nema glasnih reakcija "međunarodne zajednice".

Ivica Dačić (Foto: SPS)

Analitičar Tim Eš je za Blumberg kratko prokomentarisao novi tekst šefa srpske diplomatije, u kom govori o "ideji kompromisa istorijskog i etničkog prava".
"U pitanju je značajan razvoj, uzimajući u obzir sa koje strane dolazi. Dačić će reći da je u pitanju realpolitik, prihvatanje realnosti, ali i cene za članstvo u EU", kaže Eš.
Kako je sam Dačić rekao nakon svog prošlog teksta o KiM, uporedo sa inicijativom predsednika o "unutrašnjem dijalogu", predlog o razgraničenju izaziva veliku nervozu na mnogim stranama. 
Šef diplomatije smatra da je to jasan pokazatelj u kom pravcu treba ići. Ipak, za albansku stranu na Kosovu je očigledno samo jedan pravac prihvatljiv. 
"Poruka za Dačića. Ako se unutrašnji dijalog ne bavi priznanjem kosovske nezavisne državnosti, onda se on svodi na propast. Ako Srbija konstantno vodi kampanju protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, o kakvoj normalizaciji mi uopšte govorimo", naveo je na Tviteru kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj. 
Za profesora za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu Florijana Bibera sve o čemu Dačić govori je "stara priča". 
Austrijski NZZ je ocenio da je razmišljanje Beograda o podeli "otvaranje tabu pitanja", ali je Biber na Tviteru na takav naslov uzvratio da je to samo nešto o čemu i Dačić i drugi govore već godinama. 
Dok iz Prištine poručuju da su takvi predlozi "opasne političke izjave", vredi navesti da Biber verovatno misli na pozive na podelu pokojnog Dobrice Ćosića. 
Takođe, o ideji podele Kosova su govorili i bivši koordinator Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu Erhard Busek, bivši britanski ambasador u Jugoslaviji Ajvor Roberts, a nedavno i bivši visoki zvaničnik CIA Stiven Majer. 
O podeli zasad i dalje odlučno ćuti "treća strana" u dijalogu Beograda i Prištine - Brisel. 
Što se Vašingtona tiče, ne očekuje se nikakva reakcija niti promena njihovog čvrstog stava o statusu KiM, dok su i preostale dve velike svetske sile, Rusija i Kina tihe po ovom pitanju. Doduše, Sputnjik je odmah uradio kratak intervju sa Dačićem ovim povodom, dok Peking, po svom običaju, stavove ne iznosi tako lako u javnost. 
Podsetimo, Dačić smatra da je "razgraničenje na srpsko i albansko" jedno moguće trajno kompromisno rešenje, uz poseban status za naše crkve i manastire i uz Zajednicu srpskih opština na jugu Kosova. 
- Ako se ispostavi da je to nemoguće, ili da je neprihvatljivo, neću biti nesrećan nego ću probati da dam doprinos u pronalaženju trajnog i realnog rešenja - naveo je Dačić. Pogledajte OVDE šta je tačno Dačić rekao o razgraničenju. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je Ivica Dačić pevao gostima inauguracije:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA