Najnovije

Sirijska armija presekla strateški važnu automagistralu Alep-Raka

Sirijska armija – koja napreduje otkako ima podršku ruske avijacije – izbila je noćas na strateški važnu automagistralu Alep-Raka.
Sirijska vojska (Foto: RIA Novosti)

Sirijska vojska (Foto: RIA Novosti)

Alep je ekonomska prestonica Sirije, a Islamska država je Raku proglasila za svoju „privremenu prestonicu“. ID drži istočni deo Alepa, ali su njene snage sada ostale bez veze sa Rakom, a samim tim i bez pouzdanog snabdevanja. Sirijska armija je, naime, tu saobraćajnicu „presekla“ – 40 kilometara istočno od Alepa. Ovaj uspeh potencijalno menja vojno-političku situaciju i u okolnim oblastima Sirije. Jer, ovo je – pored ostalog –novi veliki korak ka opkoljavanju Islamske države i DŽebhat an-Nusra u Alepu i oko njega. „Presecanje“ magistrale je, inače, postalo moguće nakon što su elitne sirijske jedinice 10 novembra probile trogodišnju blokadu avio-baze „Kuvejris“. Od tog uspeha do ovog novog protekle su bezmalo dve pune nedelje zato što su vladine snage morale izbace teroriste iz naselja Tel-Ajub, Tel-Ahmar i Dejr-Hafer, a još i da unište ceo sistem podzemnih prolaza i bunkera koje su ekstremisti koristili za iznenadne napade. Da bi sprečili izbijanje vladinih snaga na automagistralu i njeno „presecanje“ – ekstremisti iz DŽebhat an-Nusra izveli su kontranapade južno od Alepa. Na naselja DŽebel-el-Is i Ikarda. Nisu prošli, a imali su preko 100 mrtvih i ranjenih.
Pročitajte još:SVE JASNO: Moskva objavila satelitske snimke letova ruskog i turskog aviona! (MAPA/VIDEO)PUTIN NA POTEZU: Ovo su tri moguća scenarija ruske odmazdeUNIŠTEN RUSKI HELIKOPTER U SIRIJI?! „Američki“ militanti pogodili spasilačku ekipu (VIDEO)
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA