Najnovije

UZBUNA NA ZAPADU: Evo kako su reagovali na srpsko-makedonski sukob!

Zapadne agencije izvestile su danas o diplomatskoj krizi na liniji Skoplje-Beograd, te o povlačenju srpskih diplomata iz Makedonije, prenoseći izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je ta odluka doneta nakon prijema obaveštajnih podataka o "veoma ofanzivnom" delovanju protiv srpskih institucija.

Makedonci stali na stranu Albanaca (Foto: RIA Novosti)

Američka agencija Asošiejted pres prenosi da je celokupno osoblje ambasade Srbije u Skoplju povučeno u Beograd na hitne konsultacije, uz opasku da "taj potez stvara dodatne tenzije u odnosima između dva balkanska suseda".
Ista agencija navodi i da je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da "ne zna koji su razlozi za takvu odluku", ali prenosi i navode makedonskih medija da je Srbija ovakav potez načinila nakon što je Makedonija nagovestila da će podržati još jedan pokušaj Kosova da stekne članstvo u Unesku.
AP podseća da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova i da nastoji da blokira bilo kakav pokušaj Kosova da se pridruži međunarodnim institucijama.
Takođe podseća da su pre dve godine države članice Uneska tesnom većinom odbacile kandidaturu Kosova za članstvo u toj organizaciji što je, ocenjuje američka agencija, "bila pobeda za Srbiju i njenu saveznicu Rusiju, a udarac za misiju Kosova da stekne globalno priznanje kao država".
AP primećuje i da su odnosi između Srbije i Makedonije napeti otkako je makedonski premijer Zoran Zaev oformio koalicionu vladu sa strankama etničkih Albanaca ovog proleća, skoro šest meseci posle parlamentarnih izbora.
Ocenjuje da Srbija i Rusija podržavaju konzervativnu stranku VMRO-DPMNE bivšeg makedonskog premijera Nikole Grusevskog, i da se Rusija protivi planovima Zaeva o pridruživanju Makedonije NATO-u.
I britanska agencija Rojters prenela je danas da su makedonski mediji povezali odluku Srbije o povlačenju diplomata iz Skoplja na konsultacije, sa navodima da Makedonija namerava da se založi za članstvo Kosova u Unesku.
Rojters podseća da je Makedonija jedna od 114 zemalja, među kojima su i 23 zemlje članice EU, koje su priznale Kosovo, i napominje da članstvo Kosova u UN blokiraju saveznice Srbije - Rusija i Kina. Pogledajte OVDE kako će Srbija reagovati na makedonsku odluku. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je Vučić komentarisao nove aktivnosti Makedonije protiv Srbije:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA