Najnovije

ORUŽJE OD KOJEG NATO PODILAZI JEZA: Ruske hipersonične rakete razbijaju stubove američke pomorske doktrine! (VIDEO)

Ruski top-tajni “Cirkon” – hipersonične rakete verovatno će promeniti ravnotežu snaga na moru, piše dopisnik RIA Novosti Andrei Stanavov, podsećajući da je pre tačno 55 godina sovjetska K-10S supersonična raketa sa nuklearnom glavom, uznemirila komandante NATO-a.

"Cirkon" (Foto: RIA)

Ruski “Cirkon” predstavlja manevrišući hipersonički projektil, koji može američku stratešku mornaričku doktrinu okrenuti naopačke, naglašava dopisnik RIA Novosti Andrei Stanavov.
Tačno pre 55 godina, SSSR je uspešno testirao svoju supersoničnu nuklearnu protivbrodnu raketu K-10S (NATO oznaka: AS-2 Kiper).
“Stvaranje nove klase oružja radikalno je promenilo ravnotežu snaga na moru”, prisetio se Stanavov. “Američki nosači aviona su prestali da budu neuništiva ofanzivna sila i pretvoreni u visoko ranjive ciljeve velikog obima”.
Novinar je obratio pažnju na činjenicu da je Sovjetski Savez odabrao taktiku asimetričnog odgovora na nove vojne izazove. Pravni naslednik SSSR-a, Rusija, nastavlja da se pridržava iste strategije.
Dok ruske krstareće rakete “Oniks” i “Granit” očigledno idu na nerve komandantima SAD-a i NATO-a, buduća hipersonična “Cirkon” raketa može postati noćna mora za pomorske snage potencijalnog neprijatelja, dodao je on.
Testiranja tajnog projekta 3M22 Cirkon (NATO oznaka: SS-N-33) vrše se od 2016. godine.
Novinar je istakao da se teško može naći informacija o tajnom oružju.
“Jedino je poznato da, prema nekim procenama, raketa može dostići fantastične brzine od 10 maha, što znači da može da putuje skoro 3,5 kilometara u sekundi”, istakao je Stanavov.
Što je još važnije, izvanredna brzina “Cirkona” čini ga skoro neuhvatljivim za savremene sisteme raketne odbrane instalirane na nosačima aviona.
“Čak i poznati američki višenamenski mornarički borbeni sistem Aegis, sa raketama SM-2, paktično je nemoćan”, naglasio je novinar.
Suština je da vreme reakcije Aegisa iznosi oko 8-10 sekundi. Čak i sa brzinom od 2 kilometra u sekundi, “Cirkon” će u ovom vremenskom periodu preći rastojanje od 20 kilometara. Prema tome, mnogo hvaljeni američki sistem protivraketne odbrane neće imati šanse da ga otkrije i uništi.
Prema rečima Admirala Vjačeslava Popova, ruskog vojnog eksperta i bivšeg komandanta Severne flote, stvaranje hipersoničnog oružja je važan korak u razvoju raketne industrije. Popov smatra da će to imati ozbiljan uticaj na ravnotežu moći na moru.
“Ovo oružje će značajno povećati odbrambene i ofanzivne sposobnosti strane koja ga poseduje”, rekao je Popov za RIA Novosti. “Trenutno nema sredstava za suprotstavljanje hipersoničnim projektilima, ali siguran sam da će se jednog dana i to pronaći.”
Očekuje se da će ruska mornarica primiti novo oružje u narednim godinama – do 2018-2020. Nuklearne podmornice klase “Jasen” i “Haski”, borbene krstarice Admiral Nakhimov i Petar Veliki, kao i nosač aviona Admiral Kuznjecov, trebalo bi da budu opremljeni projektilima “Cirkon”.
Pored toga, nove hipersonične rakete mogle bi se koristiti na “Bastion” obalskim odbrambenim raketnim sistemima i na vojnim avionima.
Američki analitičari su više puta upozoravali da bi “Cirkon” mogao predstavljati značajan izazov američkim nosačima aviona.
“Rusija je 3. juna tvrdila da je uspešno testirala hipersoničnu raketu “Cirkon”, sa prijavljenom brzinom od 4.600 kilometara na sat”, napisao je Sebastian Roblin iz “Nacionalnog interesa” u junu 2017. godine.
Ivan Konovalov, direktor Centra za političko istraživanje, potvrđuje da je “Cirkon” zaslužio da se nazove “strateškom raketom”.
“Jedno lansiranje na neki način bi moglo biti presretnuto, ali ako ih ima 10 – nema šanse za odbranu”, rekao je Konovalov za RIA Novosti.
“Siguran sam da je stvaranje ove rakete došlo kao potpuno iznenađenje našem potencijalnom protivniku i prisilio ga da prilagodi planove za vojno raspoređivanje svojih flota. Oni će sigurno tražiti “protivotrov”, ali za sada tako nešto ne postoji”, naglasio je stručnjak.
Rusko naoružanje ključno u bitkama protiv terorista. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: balkanbreakingnews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA