Najnovije

Sirijskoj armiji je preostalo da dotuče Islamsku državu na svojoj teritoriji

Uspesi koje u poslednje vreme beleži Asadova armija prosto ostavljaju „bez teksta“.

Sirijska vojska (Foto: SANA)

Piše: Jevgenij Krutikov 
Mada je sve to postalo moguće zahvaljujući Oružanim snagama Rusije, zasluge sirijske armije nipošto ne treba umanjivati.
Tek se bliži prva godišnjica oslobađanja Alepa, a odredi Islamske države su saterani u dva velika „kotla“.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage vlade u Damasku na nekim delovima fronta u provincijama Hama i Homs napredovale i po 40 kilometara dnevno.
Ruska avijacija je izvela preko 800 borbenih letova za pet dana, uništivši cele kolone džihadista koji su se povlačili prema Deir-ez-Zoru.
Primera radi, sirijska armija je pre nekoliko dana zauzela - i to bez posebnog napora - Huvejsis, naselje koje se dotad smatralo strateškim jer su iz njega džihadisti napadali Palmiru i nastojali da organizuju novi odbrambeni front. Upravo tu je bio oboren ruski helikopter Mi-35.
To je pomoglo jedinicama sirijske armije da naprave široki prsten oko Akerbata, a ubrzo i da od njega naprave dva „kotla“ čiju teritoriju uspešno smanjuju.
Jedina prepreka u nastupanju na Akerbat može im biti lanac brda DŽebel Belijas, ali je malo verovatno da će džihadisti moći da ih brane značajnijim snagama. A kada vladine snage ovladaju tim brdima - pod kontrolom artiljerije imaće oba „kotla“.
Vojni vrh u Damasku verovatno će „čišćenje kotlova“ poveriti svojim snagama koje nadiru sa severa, iz pravca Itrije.
Sirijska armija je tokom protekla dva meseca u centralnim delovima zemlje neprekidno izvodila ofanzivne operacije. Rezultati su izvanredni. Pobeda je bespogovorna i sa demonstracijom nadmoći.
Ova ofanziva nije samo povećala teritoriju pod kontrolom Damaska, nego je rezultirala i fizičkim uništenjem protivnika.
Faktički, džihadistima su preostali samo Deir-ez-Zor i „rezervat“ u Idlibu.
Naredni cilj je deblokada Deir-ez-Zora.
Međutim, ostvarenje tog cilja faktički će značiti uspostavljanje pune kontrole nad celom dolinom Eufrata, sve do granice sa Irakom. Zato Bagdad samo što se ne nudi da dođe na sledeće pregovore u Astani koje zajednički organizuju Rusija, Iran i Turska.
Sirijskoj armiji je preostalo da dotuče Islamsku državu na svojoj teritoriji. A u Astani u septembru će već sve izgledati znatno drukčije.
Predstavnici malih opozicionih grupacija, kojih je bilo najviše, izgubiće na uticaju. Na scenu će postepeno izlaziti veliki igrači. I regionalni i globalni. Ili neposredno ili preko naoružanih grupacija koje kontrolišu.
Još jedna velika isporuka ruskih tenkova raspoređena na ratišta u Siriji! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Snage Sirijske vojske predvođene Republikanskom gardom napreduju duboko u pustinju severno od strateškog grada Al Sukna prodirući tako duboko ka Deir ez Zoru.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA